Første halvdel av november i fjor sendte Økokrim en rettsanmodning gjennom Interpol for å finne ut hvem som skjuler seg bak kontoen i Sveits og som satte inn til sammen 520.000 dollar på Hallvard Flatlands konto i Monaco i 1997 og 1998. Ennå har ikke Økokrim fått noe svar fra den sveitsiske banken. I verste fall kan Økokrim risikere å måtte vente i to år på å få vite hvem som satte inn pengene på kontoen til TV-kjendisen som er siktet av Økokrim for hvitvasking av penger og mulige brudd på skattereglene. Årsaken til at svaret kan la vente på seg er at banker i Sveits kan påkjære rettslige pålegg om å levere ut opplysninger helt opp til sveitsisk høyesterett, opplyser førstestatsadvokat Anne Mette Dyrnes i Økokrim.

Ikke god tone — I enkelte tilfeller kan det ta to år før vi får svar på spørsmål vi stiller til sveitsiske banker. Foreløpig er ikke tidsbruken i denne konkrete saken kritikkverdig, sier Dyrnes til NTB.

Økokrim har ikke krav på å få opplysninger om saksutviklingen og vet derfor ikke om den sveitsiske banken i dette tilfellet har påkjært pålegget om innsyn fra den sveitsiske domstolen.

— Det anses ikke som god tone å mase på utenlandske myndigheter for å få fortgang i saken. Vår etterforskning er derfor på en måte helt i hendene på sveitsiske myndigheter for øyeblikket, sier Dyrnes.

Nye avhør Under etterforskningen av den nå utpressingsdømte travkusken Atle Hamre kom Økokrim frem til at Hamre hadde satt inn penger på en konto i Monaco som tilhørte Flatland og hans selskap Benjamin Overseas Inc. Ved gransking av kontoen ønsket Økokrim spesielt å granske transaksjoner som er gått til Flatlands konto i Monaco fra den anonyme betaleren i Sveits. De to innbetalingene var hver på 260.000 dollar.

Hallvard Flatland skal i et avhør med Økokrim 27. oktober i fjor ha oppgitt at forretningsmannen Øivind Nydal var eier av kontoen i Sveits. Nydal regnes som en av Norges største hesteeiere. Nydal benekter imidlertid noen kjennskap til kontoen.

— Jeg ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, sier Dyrnes til NTB.

Hun varsler at det er behov for nye avhør av Flatland, men foreløpig er han ikke blitt innkalt.

Hallvard Flatland risikerer inntil seks års fengsel dersom han skulle bli dømt for det han nå er siktet for.

Det lyktes ikke NTB å få en kommentar fra Flatland onsdag formiddag.

NTB