Det var en 16 år gammel gutt fra Son som tok kontakt med politiet i Follo i går og fortalte at han hadde funnet endameveske med 467 000 kroner i kontanter på toget i Vestby.

Vesken inneholdt identifikasjonspapirer, og politiet kom derfor i kontakt med en mann som har forklart at pengene er knyttet til næringsvirksomhet han driver.

Starter etterforskning

Torsdag formiddag har Follo politidistrikt besluttet at pengene ikke skal leveres ut til den påståtte eieren.

— Det er satt i gang en etterforskning for å bringe på det rene om pengene er lovlige og om mannen som sier han er eier faktisk er det, sier operasjonsleder Pål-André Thorsby ved Follo politidistrikt til Aftenposten.no.

Inntil videre blir vesken og pengene på politistasjonen. En 17 år gammel venninne av den ærlige finneren fortellertil VG Nettat vesken inneholdt tusenlapper, femhundrelapper og andre sedler, surret sammen med strikk og pakket inn i plast. Det lå også et pass i vesken.

Kan få finnerlønn

Ifølge loven har alle som finner penger og annet gods krav på finnerlønn. Lovverket slår fast at det for summer under 100 kroner skal betales ut maksimalt 20 prosent i finnerlønn, og for summer over 500 kroner betales ut maksimalt ti prosent. Om ikke eier og finner greier å bli enige, skal politiet fastsette en sum.

Dersom pengene stammer fra ærlig virksomhet, kan den unge finneren få en finnerlønn på opptil 46.700 kroner.

Thorsby er usikker på hvordan man skal håndtere spørsmålet om finnerlønn dersom det viser seg at dette er snakk om penger knyttet til ulovlig virksomhet som vil bli beslaglagt.

— Spørsmålet om det skal betales ut finnerlønn er satt på vent inntil vi har fått en nærmere avklaring om pengene. Jeg kan ikke svare på dette nå, sier operasjonslederen.