Arbeiderpartiet har bestemt seg for hvordan Jens Stoltenberg skal erstattes. Både sentralstyret og landsstyret i partiet møttes mandag morgen, for å bli enige om veien videre, skriver Aftenposten.

Partiet skal velge ny leder etter at det fredag ble bekreftet at Stoltenberg forlater Ap og Norge for åbli NATOs nye generalsekretær.

SomVG først skrev, har sentralstyret gått inn for å holde et ekstraordinært landsmøte i juni. Der skal det, slik sentralstyret foreslår det, bare velges ny leder. Altså vil dagens nestleder Helga Pedersen sitte frem til det ordinære landsmøtet neste vår.

Aftenposten har fått bekreftet dette fra Ap-kilder.

Opprinnelig var det lagt opp til at det ekstraordinære landsmøtet skulle være 26. juni, men dette skal nå være flyttet til 14. juni.

Arbeiderpartiets landsstyre tar formelt beslutningen om landsmøtet. De sitter mandag formiddag i møte der det er ventet at de følger sentralstyrets anbefaling.

Støre favoritt

Jonas Gahr Støre er den soleklare favorittentil å ta over ledervervet. Dersom han ikke blir partiets nye leder, må det være fordi han selv sier nei, sier Ap-kildene Aftenposten har snakket med.

Større spenning er det knyttet til nestlederkabalen. Flere ønsker at Helga Pedersen skal erstattes som nestleder, eventuelt at det ikke lenger skal være bare én nestleder, men to.

De som ikke vil fortsette med Pedersen peker i all hovedsak påHadia TajikogTrond Giske. Men et eventuelt skifte her ser nå ikke ut til å komme for før på det ordinære landsmøtet våren 2015.

Som ogsåVG skriver, får Aftenposten bekreftet at Ap-veteran Martin Kolberg ligger an til å bli leder av valgkomiteen, og dermed ansvarlig for å velge ut Jens Stoltenbergs etterfølger.

Velger bare leder

På vei inn til sentralstyremøtet mandag formiddag sa Stoltenberg at det i helgen for alvor hadde slått ham hvor mye han kommer til å savne Arbeiderpartiet.

— Det er vondt, nesten litt sårt, sa Stoltenberg til pressen.Stoltenberg var i godt humør da han kom ti landsstyremøtet i Folkets Hus, og tok seg tid til å klemme garderobedamene som sa de kom til å savne Ap-lederen når han slutter. Stoltenberg ga uttrykk for at det var en lettelse å endelig kunne snakke høyt om den nye NATO-jobben.

— Det er alltid lettere når man kan snakke om ting. Men noen ganger er det prosesser som må gå før ting kan bekreftes offentlig, sa Stoltenberg på vei opp trappene.

Er det noen grunn til at et ekstraorinært landsmøte skal skifte ut andre personer enn lederen?

— Dere stiller mange gode spørsmål, svarte Stoltenberg.

Mellom sentralstyremøtet og landsstyremøtet, var de andre Ap-toppene ordknappe.

— Det var et godt møte og god stemning, var alt Trond Giske ville si, før han gikk inn til møtet som formelt avgjør veien videre.