— Vi er skilt! Ha, ha - jeg bare tuller! ler en svært så fornøyd Øygunn på telefon fra Espeland. For faktum er at ekteparet har det bedre enn noen gang. Så bra at lille Mathilde (4 1/2) er blitt storesøster til ti måneder gamle Maria.

Da BT intervjuet dem i oktober 2002, fortalte ekteparet i 30-årene om et samliv som hadde mistet gløden og surnet. Men det var før Familieskolen. Da BT var på besøk, så de to så forelsket ut at journalisten lurte på om de kom til å kaste seg over hverandre like foran øynene hans.

-Lærte å innrømme feil

Denne gangen gløder tilfredsheten gjennom telefonlinjen.

— Vi snakker ofte om hvor bra vi har det. Det er så deilig å slippe å bruke krefter på ikke å ha det bra, sier Øygunn.

— Er det kurset som har æren for alle denne lykken?

— Det er vanskelig å si, men jeg tror nok hovedgrunnen til at situasjonen snudde var at vi på kurset lærte noen konstruktive triks som gjorde at vi i stedet for å gå og være sure, begynte å si ifra. Dermed ble vi ferdige med problemet i stedet for å gå og grugge på ting og vente på at han skulle skjønne at noe var galt. Jeg lærte at mannen ikke er tankeleser. Begge lærte at kvinner og menn er forskjellige, og at vi må godta hverandre som vi er. Vi lærte også større ydmykhet, og viktigheten av å innrømme feil.

-Trist å gå fra hverandre

At Øygunn og Kjetil underveis har utviklet felles interesser og kristen tro, har også styrket forholdet, tror hun.

— Fikk dere noen form for oppfølging?

— Ikke formalisert, men vi er blitt veldig godt kjent med dem som holdt kurset, og har holdt kontakten med dem. Vi har også hatt gruppesamlinger etter eget initiativ. Men det kunne godt vært en mer formalisert oppfølging.

— Du kan med andre ord anbefale et samlivskurs?

— Veldig! Det er trist å høre om alle som går fra hverandre, når man vet at det faktisk ikke skal så mye til for å få tilbake gnisten og godheten for hverandre. Og selv om man har store problemer, er det ikke sikkert en skilsmisse er løsningen. Den fører ofte bare til nye problemer, konkluderer Øygunn.

FAMILIELYKKE: Å bli småbarnsforeldre på nytt har ikke tatt knekken på Kjetil og Øygunn Kalleviks familielykke. Tvert imot: - Vi har det bedre enn noen gang. Samlivskurset lærte oss å være ydmyke og godta hverandre som vi er, sier Øygunn.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ