MARIT HOLM

ØYULF HJERTENES

  • Boomen i byggebransjen gjør at «postkasseselskapene» blomstrer. Som kunde står du uten rettigheter dersom håndverkeren jobber svart.
  • En god skriftlig avtale kan spare deg for mange problemer, og hjelpe deg dersom håndverkeren ikke gjør jobben skikkelig.

Tor Monsen ventet nesten et halvt år på at byggmester Bjørn Kvingedal skulle komme og legge nytt tak hos ham.

Men det var det verdt, synes Monsen.

— Jeg har tolv tommelfingre. Jeg kan ikke gjøre noe selv, annet enn å gå i veien. Når jeg skulle skifte taket etter 30 år, var jeg mer opptatt av at det skulle bli skikkelig gjort, enn at det skulle skje på timen.

Bergens Tidende kommer til den koselige generasjonsboligen på Nesttun akkurat i det en stakkars lastebilsjåfør strever med å kjøre opp containere. Det er bare så vidt det går å smyge det digre kjøretøyet mellom portstolpene.

Byggmester Kvingedal hopper fra tre til tre og sager ned greiner. Og Monsen er sikkert glad for at konemor ikke er hjemme når en hel topp av et stort, fint tre ryker til i det containeren fires ned.

— Jeg fikk anbefalt Kvingedal av en kollega, som selv hadde brukt ham og var strålende fornøyd. Siden taket ikke var lekk på noen måte, hadde jeg ingen bråhast. Jeg var fornøyd bare jeg fikk nytt tak før vinteren, forteller Tor Monsen.

Han kontaktet Bjørn Kvingedal i vår. Etter få dager kom han og inspiserte taket. Kort tid etterpå kom et skriftlig pristilbud, og beskjed om at arbeidet ikke kunne utføres før i august/september.

— Og i slutten av august var han her. Når man leier inn håndverkere, er man avhengig av at de holder avtalene som er inngått, påpeker Monsen.

Avviser at svart er billigere

Selv har han aldri vurdert å henvende seg til håndverkere som lover billige tjenester, hvis de får lov til å jobbe svart.

— Jeg kan jo skjønne det dersom det er folk som selv er veldig hendig, og som leier inn skoleungdom eller andre til å hjelpe seg. Men for oss har det aldri vært noe alternativ. Jeg har aldri tenkt på hvor mye jeg eventuelt kunne spare på å få noen til å jobbe svart. Jeg vil ha jobben fagmessig utført, sier Monsen.

Bjørn Kvingedal er slett ikke sikker på at det blir så mye billigere når man betaler under bordet.

— Men det er mange som tror det. Om ikke daglig, så i hvert fall ukentlig, kommer det forespørsler om å arbeide svart. Selvfølgelig kan det være fristende med slike lettjente penger. Men en seriøs byggmester takker nei, sier Kvingedal.

Gode tider

Han har jobbet som byggmester i Bergen i fem år, og kan bekrefte at det nå er svært gode tider. Gode tømrere har mer arbeid enn de rekker over.

En rundspørring BT har gjort blant byggmestere i Bergen og omegn viser at ventetidene varierer fra 4-5 til hele 16 måneder.

Byggmester Ådnekvam i Åsane er for eksempel fullbooket til over neste sommer. Byggmester Turøy & Algrøy på Straume har hendene fulle ut året og hele neste år.

Samtidig viser tall fra Statistisk sentralbyrå at bygg- og anleggsbransjen i Hordaland omsatte for 4,96 milliarder kroner i årets fire første måneder. Dette er en oppgang på 10,9 prosent i forhold til samme tid i fjor.

Omsetningsveksten i Sogn og Fjordane er 4,6 prosent, til 788 millioner.

I juni ble 222 boliger igangsatt i Hordaland. Dette er en vekst på 10 prosent i forhold til juni i fjor.

For få tømrere

Daglig leder Inge Bauge i Bergen Byggmesterlaug mener det bare er et godt tegn at ventetiden for å få snekker er lang. Lauget består av 150 bedrifter i Bergen og omegn.

— Dersom en håndverker har lange køer betyr det at han har gjort godt arbeid i mange år, og at kundene er fornøyde, sier Bauge.

Han opplever ikke dagens ventetider som unormale.

— Kurvene opp og ned de siste årene har vært små. Vi har plassert like mange lærlinger i år som i fjor, og dersom det hadde vært «heise» mye mer arbeid i år ville vi hatt plass til flere, forteller Inge Bauge.

Samtidig sier han at de sliter med å få nok tømrere.

— Problemet er å skaffe flinke nok folk. Vi har en del polakker inne, men de brukes stort sett som arbeidshjelp siden de ikke er vant til å bygge på samme måten som vi gjør her i landet.

Advarer mot useriøse

— Hva er ditt råd til folk som er utålmodige etter å komme i gang med oppussingen?

— Undersøk håndverkeren nøye før du bestemmer deg, for eksempel ved å ringe til tidligere kunder. Da unngår du de useriøse selskapene, sier Bauge.

— Vil du på død og liv komme i gang i morgen, risikerer du bare å hyre et postkassefirma. Slike selskap blomstrer når avisene skriver om lange køer, advarer han.

Inge Bauge oppfordrer folk til å tenke langsiktig når de skal pusse opp.

— Folk må ha litt perspektiv på tingene. Planlegger du oppussingen i ett år, kan du vanskelig forvente at prosjektet er ferdig dagen etter du ringer til håndverkeren.

FULL FART: Det går i hundre når byggmester Bjørn Kvingedal er i aksjon.<br/>Foto: GIDSKE STARK