Familie og venner av den avdøde norske kvinnen, samt tusenvis av andre sympatisører, toget fra Stortinget til Utenriksdepartementet med tente lys for å markere sitt budskap: Norske utenriksmyndigheter må øke sin innsats for å ta del i oppklaringen av drapet på Martine Vik Magnussen i London i mars i fjor.

En bekjent av Vik Magnussen, den jemenittiske milliardærsønnen Farouk Abdulhak, var den siste som ble sett sammen med den 23 år gamle askerkvinnen før hun ble funnet voldtatt og drept i en bakgård i London.

25.000 underskrifter

Etter at Vik Magnussen ble meldt savnet, reiste Abdulhak hjem til Jemen, som verken har utleveringsavtale med Norge eller England. Han står i dag på listen over Scotland Yards mest ettersøkte kriminelle, basert på hans bevegelser i timene etter drapet, så vel som fysiske bevis funnet på stedet.

Støttegruppen for Martine mener norske myndigheter har kontakter og muligheter til å gripe mer inn i saken enn de gjør.

Martine-saken har skapt et enormt engasjement, og tirsdag kveld ble 25.000 underskrifter overlevert Utenriksdepartementet.

— Vi krever som det står i den norske grunnlov, at man skal dømmes etter lov og straffes etter dom. Vi krever rettferdighet, rettferdighet for Martine, Sophie Terkelsen, en av Martines venninner.

Vil ha nytt statsadvokatembete

— Vår kamp for Martines rettigheter er basert på de samme universelle verdier som norske myndigheter profilerer seg med internasjonalt. Utenriksdepartementets ansvarsfraskrivelse har vært en prøvelse for oss som sto henne nær, sa Martines far, Odd Petter Magnussen.

— Martine ville forventet at norske myndigheter sto opp for de verdier hun selv var opplært til å tro på. Det er min plikt som far å ivareta hennes interesser, slik foreldre gjør for sine barn, fortsatte han.

Den avdøde 23-åringens far var tydelig rørt over at tusener av sympatisører viste sitt engasjement.

— Men det er godt å se at folkesjela er intakt. Engasjementet varmer, supplerte han.

Til spørretimen

Venstrepolitiker og vararepresentant på Stortinget, Abid Raja, hadde også møtt opp til tirsdagens markering.

— Jeg vil ta opp denne saken med Knut Storberget i Stortingets spørretime onsdag, lovte han.

Raja sier til NTB at han ønsker å opprette et nytt statsadvokatembete som kun jobber med utenlandssaker hvor nordmenn er innblandet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var tirsdag på utenlandsreise og kunne derfor ikke møte demonstrantene. Han vil senere stille til møte med støttegruppen.

Scanpix
Scanpix