Bergens Tidende treffer vaktmannen fra et kjøpesenter i Sandnes på en av hans «innedager».

Rune har overnattet på Sandhaug turisthytte ved Nordmannslågen. Han gjør det et par netter i løpet av sin tre uker forlengede vinterferie.

— For å vaske meg litt, forklarer han.

— Vanligvis ligger jeg i telt. Hundene ligger under åpen himmel. Det går fint, sier Rune. Mens vi sitter og prater inne i dagligstuen på turisthytten, remjer de 8 alaskan huskyene hans utenfor hytten. Hundene stortrives i morgensolen.

De venter på fóringen. Og Rune går ut for å gi de åtte vennene sine dagens første måltid.

Uten bestemte mål

— Det er 12. året på rad at jeg tilbringer tre uker rundt påsketider på denne måten, sier han mens han fordeler maten til de logrende vennene sine.

— Jeg farter frem og tilbake på Hardangervidda uten bestemte ruter eller mål. Vi dro ut fra Fagerheim Turisthytte ved riksvei 7. Så reker vi innover vidda uten bestemt mål. Dagens rute og mål blir bestemt om morgen før jeg setter hundene i fart. På denne måten oppnår jeg en utrolig deilig frihetsfølelse, sier hundekjøreren.

— Å være i friluft, i en vakker natur sammen med hundene hele døgnet, er en utrolig opplevelse. Av og til blir opplevelsen krydret ved at vi ser reinsdyr, en rev, en ørn eller ryper. Her har jeg ikke telefon som forstyrrer roen rundt oss.

Sivilisasjonen er uendelig langt vekke, sier han mens han begynner å pakke ned ting og tang under den store presenningen på hundesleden.

Orkan ikke noe problem

— Den første natten dere var ute blåste det orkan. Tålte du og bikkjene det?

— Ja, jeg slo leir ved Hein sørøst på Vidda. Jeg bygget leskjerm både for hundene og teltet mitt.

Verken hundene eller jeg fikk problemer i den sterke vinden, sier Runde.

— Det tar sin tid å slå leir om ettermiddagen og bryte leir om morgenen?

— Du må ta godt vare på hundene for at de og du skal ha det godt. Bikkjene krever mye stell. Når vi slår leir, blir hundene spent fast langs en wire som festes i snøen med et snøanker i hver ende. Til hver av hundene graver jeg en rund og 15 cm dyp grop i snøen. Der krøller de seg sammen og lar seg gjerne snø ned. Det tåler de fint. Gjør du som du skal, går det fint an å ligge i telt under så vanskelige forhold som jeg hadde den natten ved Hein, sier Rune.

Krever forberedelser

— Men det krever vel grundige forberedelser før man kan gi seg i kast med en slik ferie?

— Ja, først og fremst må hundene og jeg ha jevnlig trening gjennom hele året. Om sommeren trener jeg hundene langs gruslagte turveier ved Frøylandsvannet utenfor Sandnes. Jeg spenner dem foran en 4-hjuls terrenggående motorsykkel uten motor. Min egen fysiske form vedlikeholder jeg ved å sykle og gå i fjellet – eller heiå,som vi sier i Sandnes.

— Vil du anbefale dette til andre?

— Ja, dette er utrolig bra for en hundeinteressert friluftsmann. Men du må gjøre grundige forberedelser. Gjør du det, kan du ikke ha det bedre. Nærmere kontakt med naturen og elementene kommer du ikke enn dette.

Sier Rune idet han begynner å spenne en og en av hundene foran sleden. Bikkjene er hylende ivrige etter å komme av gårde innover viddene her ved Nordmannslågen, midt i hjertet av Hardangervidda.

Hundene hopper og spretter, remjer av utålmodighet, kaster seg i selen av iver etter å få trave av gårde. Idet Rune løsner snøankeret og gir hundene tilropet som betyr sett i gang, raser de av gårde i full galopp oppover en slak motbakke. I feiende fart snur Rune seg og vinker til oss idet han forsvinner i en snøføyk inn i morgensolen.

FULL FART: Det går unna i full galopp når Rune Skretting starter hundespannet ut fra Sandhaug.<p/>FOTO: TOR HØVIK