• Jeg har hatt et fantastisk liv. Det er vært utrolig spennende og rikt å få et helt yrkesliv i Frelsesarmeens tjeneste.

Kommandør Edward Hannevik sparer ikke på superlativene når han skal se seg tilbake. I morgen, fredag 6. desember, fyller en av Frelsesarmeens mest markante norske ledere i nyere tid 70 år.

Frelsesarmeen har vært og er fremdeles en svært viktig del av Edward Hanneviks liv. Han er bokstavelig talt flasket opp med armeen, som misjonærsønn, født i Calcutta i India. Bare tre år gammel kom han til Bergen, der foreldrene overtok som ledere av Frelsesarmeens herberge i Bakkegaten fra 1937 til 1945.

Neste høyeste rang

Selv om Hannevik etter eget utsagn klarte det kunststykket å bli utvist fra søndagsskolen i Frelsestempelet i Ladegårdsgaten, var kursen klar. Guds karrierevei brakte ham nesten helt til topps i armeens rangorden. Som kommandør og leder av hele Frelsesarmeens virksomhet i Europa, fikk han den nest høyeste rangen en frelsesoffiser kan ha. Bare generalen rager høyere. Og Hannevik var de siste årene før han offisielt ble pensjonist i år 2000, den tredje fremste leder på verdensplan i Frelsesarmeen.

Men heller ikke som pensjonist har Hannevik trådt ut av armeens rekker. Sammen med sin ektefelle, engelskfødte Margaret, tok han utfordringen som leder av Majorstua korps i Oslo. Der har ekteparet Hannevik mer enn nok å henge fingrene i både som administratorer, sjelesørgere, sosialarbeidere og forkynnere. En tradisjonell pensjonisttilværelse er det med andre ord ikke blitt tid til for morgendagens 70 årsjubilant.

— Det er jo fabelaktig å få vende tilbake til et lokalt korps på denne måten. Nylig stoppet en mann da jeg solgte Krigsropet på gaten. Han spurte om jeg var blitt fotsoldat igjen. Tenk, for en hederstittel, sier han.

Ansvar for 26 land

— Hva har vært mest spennende gjennom din lange karriere i Frelsesarmeen?

— For meg personlig var tiden som ungdomssekretær i Nord-Norge og senere på Østlandet spesielt utfordrende og spennende. Men årene som leder av Frelsesarmeens arbeid i Europa er det som sitter mest i. Da hadde jeg ansvaret for all vår virksomhet i 26 europeiske land. Vi reiste mye, og besøkte vel 20 av dem. Det spesielle med denne perioden var at min tid som Europasjef falt sammen med gjenoppbyggingen av Frelsesarmeens virksomhet i gamle østblokkland som Tsjekkia, Ukraina, Georgia og ikke minst Russland. Møtet med enkeltmennesker i disse landene har gjort et voldsomt inntrykk.

Sammen om oppgavene

Når Edward Hannevik ser tilbake, er han likevel mest opptatt av at han aldri har vært alene om store og utfordrende oppgaver.

— Jeg møtte min kone Margaret da jeg utdannet meg som frelsesoffiser ved William Booth College i London. Siden har vi vært sammen om alle oppgavene. Når jeg i dag skal se meg tilbake, vil jeg særlig vektlegge dette. Dessuten er jeg jo svært takknemlig for at alle våre tre barn er aktive i Frelsesarmeen, til tross for at de er vokst opp i en familiesituasjon, der foreldrene var under ordre. En er offiser, de to andre soldater, men like fullt ansatt i armeen, sier han.

Lang karriere

Å vandre i foreldrenes fotspor ble et helt naturlig valg for unge Edward under oppveksten i herberget i Bakkegaten, frelsestempelet i Ladegårdsgaten og på Rothaugen skole. Han ble frelsesoffiser i 1954, og siden har han blant annet vært ungdomssekretær i Nord-Norge, korpsleder i Cardiff i Wales, divisjonssjef i Opplandske Divisjon, territorial ungdomssekretær og divisjonssjef i Vestre Divisjon.

I 1985 ble han utnevnt til sjefsekretær og nestleder for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene. Noen år senere avanserte han til landssjef for Frelsens Hær i Danmark før han fikk ordre om å overta toppjobben som leder av Europaarbeidet med base i London.

Feirer i London

I 1994 var tiden inne til skifte igjen. Da tok han som 62 åring utfordringen som ny toppsjef for Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene, en oppgave Hannevik hadde inntil den offisielle pensjonsalderen innhentet ham for knapt tre år siden. Men etter en lang ferie, er pensjonistparet fremdeles i full gang igjen som korpsledere på Majorstua.

I Frelsesarmeen blir man aldri rik verken på penger eller annet gods og gull. Men rik på erfaringer, gleder og opplevelser er i alle fall Hannevik i aller høyeste grad.

På selve 70 års dagen er han i London, der offiserslivet i sin tid startet og han møtte sin Margaret. Den store dagen skal de to feire helt alene, betror han oss.

Toppsjef: Kommandør Edward Hannevik vokste opp i Sandviken, men ble toppsjef i Frelsesarmeen. (Arkivfoto: Håvard Bjelland)