Walter Johannessen (42) og Rikke Johannessen (37) benyttet anledningen da hun ble gravid med en attpåklatt. I barselpermisjonen tok de Emilie (12) og Sander (10) med til hennes hjemsted, Andsnes på Andøya i Vesterålen.

– Vi ville komme nærmere besteforeldrene og vise ungene noe annet enn byliv, sier Rikke Johannessen.

Walter kommer fra Stokmarknes lenger sør i Vesterålen i Nordland og ble gjerne med. Og siden han jobber offshore i Nordsjøen, kan han bo hvor som helst.

Så en måned før Herman (10 mnd.) ble født, satte de kursen nordover i oktober for ett år siden.

Mer ro, mer å gjøre

Hjemme igjen er de skikkelig fornøyd med oppholdet.

– Naturen, sier mor Rikke. – Den er fantastisk. Og vi levde roligere, men mer innholdsrikt. Her i byen går jo halve dagen med til logistikk. Vi ble også knyttet nærmere hverandre som familie, sier hun.

– Bare fem minutter å dra, og så kunne du dra opp kilosørret. Vi brukte nesten ikke bilen, sier Walter.

– Det var mer å gjøre «på værret» (i sentrum). Vi var mer ute og mer sammen med flere. Og alt var så nært, sier Emilie.

– Vi hadde mer tid og kunne gå flere steder. Det var mer fritt, fortelle Sander.

Det var litt trist å reise fra Stavanger, men de skulle jo komme tilbake. Det var verre å forlate kompisene og slekt på Andsnes.

– Vi savna her der oppe, og savna der her nede, sier Sander.

Hjemme i Stavanger er de tilbake i det vante. De to største er med i fotball, speideren og korps igjen. Far er fotballtrener igjen. Og vennene er de samme, stort sett.

– Ja, men det er litt forskjell, sier Emilie.

Gjerne igjen

Uansett, alle fire er tydelige på at året borte var vellykket, og at det var verdt både strev og savn.

– Men vi hadde jo forberedt oss godt, i nesten et år, både oss selv og ungenes venner. Og hvem har sagt at litt savn er uheldig? Mange er misunnelige og sier at de også skulle ha gjort det samme som oss. Og vi gjør det gjerne igjen, sier Rikke.

Hun er eiendomsmegler og kan tenke seg å selge boliger til nordmenn i Spania. Og offshore-menn kan jo godt bo i Spania. Det er ikke stort lenger dit enn til Andøya...