Faren for streik hvis ikke Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening klarer å bli enige i lønnsforhandlingene før midnatt, sendte den norske mann og kvinne i køer foran minibanker og bankskranker i går. Redselen for å stå uten kontanter i en bankstreik blant 27.000 bank— og forsikringsansatte, skremte bergenserne inn i kø.

Kø fra tidlig morgen

— De første kundene sto utenfor banken og ventet en halv time før vi åpnet, forteller assisterende banksjef i Handelsbanken i Bergen, Arne E. Johannesen. - Det har vært et konstant kjør. I Handelsbankens filial i sentrum var det kø fra banken åpnet kl. halv ni til stengetid. Johannesen anslår at antall ekspedisjoner var tre ganger det som er vanlig. - Det har vært kolossalt. Helt unormalt.

— Vi har hatt veldig stor pågang. Mange og lange køer og mye arbeid, forteller Inge Støve, administrerende direktør for Nordea på Vestlandet. Nordea har registrert enkelte tomme minibanker i Norge, men på Vestlandet hadde man tidlig i kveld ikke kommet melding om noe tilsvarende.

- Ingen ville tilstander

— Vi har hatt noe større trykk en vanlig på minibankene og i filialene, men ingen ville tilstander, lyder tilstandsrapporten fra Banksjef Erling Syvertsen i Fana. - Det har ikke vært svære ventetider, men et jevnt bra trykk.

Også informasjonssjef i Sparebanken1 Vest, Christine Wigand, melder om økt pågang. - Men det var som en vanlig tøff lønningsdag. Ikke verre, sier hun. Banken var forberedt på å innføre en eventuell sperre på utbeta-lingene, men fant det ikke nødvending å gjennomføre.

Bankenes betalingssentral (BBS) som styrer de aller fleste transaksjonene via kortterminalene i landets mange butikker, opplevde ikke noe rush. - Kl. 15.00 var det ikke registert noen spesielt store transaksjoner i butikkene, opplyser Bjørn Vargmo, direktør i BBS.