— Jeg venter på snøen hver dag og tar den med i aftenbønnen om kvelden, sier daglig leder Per Arne Rye på Rye Sport med et smil.

Han står i kjelleren på butikken sin. Her er veggene dekket av langrennski, fjellski, carvingski, telemarkski, akebrett og skismørning, men for tiden er det dårlig med kunder.

— Akebrettsalget er elendig. Jeg vet faktisk ikke om vi har solgt noen i det hele tatt. Når det gjelder ski gikk det litt før jul, men nå etter nyttår har det vært dårlig, sier Rye.

Skiklær uansett

Utenfor butikken er det vått og grått og ingenting som minner om vinter. Det er bergenserne vant til, men at det er bart på Voss og Kvamskogen er verre. Finse er et av de nærmeste stedene med mye snø.

— Hvis det fremdeles er snøfritt i slutten av januar og når det nærmer seg vinterferie er det spesielt. Da vil vi merke det godt på salget, sier den daglige lederen.

Han mener sportsbutikkene er avhengig av snø for å selge ski. Når det gjelder skiklær er det annerledes.

— De fleste skijakkene vi selger brukes mest i byen, så de kommer til å gå uansett. Vi har også muligheten til å selge flere sykler når sesongen blir lenger, sier Rye.

Sykler hele året

Selv om det ser dårlig ut med skiføret så langt er han ikke udelt pessimistisk når det gjelder skisalget i fremtiden.

— Vintersesongen har variert tidligere år også, så snøen kan fort komme tilbake, tror han.

En ringerunde til flere av byens sportsbutikker bekrefter inntrykket fra Rye Sport. Skisalget går tregt. Bare G-sportbutikkene melder om forsiktig optimisme. De har likevel valgt å satse på sykler gjennom hele sesongen for å ha et alternativ til skiene.

— For første gang har vi sykkelsalg gjennom hele vinteren på to av våre butikker. Hvis dette blir en suksess vil vi gjøre det flere steder. Vi som jobber i sportsbutikker har det tross alt bedre enn de som driver skitrekk. Vi har mange andre produkter å satse på dersom snøen skulle bli borte i flere sesonger, sier daglig leder Nils Tonning.

GODT UTVALG: Per Arne Rye har mange ski, men kundene venter på snøen.
Kristin Jansen