• Jeg er rystet over hvor kloke enkelte av disse «besserwisserne» i Høyre er blitt etter valget! fnyser Monica Mæland.

Sammen med en rekke lokale Høyre-koryféer slår byrådslederen i Bergen ring om Erna Solberg. Det samme gjør ordfører Herman Friele, fylkesvaraordfører Tom-Christer Nilsen, tidligere parlamentarisk leder Oddvard Nilsen og nestleder i Unge Høyres Landsforbund, Harald Victor Hove.

Ingen av dem ser noen grunn til å skifte ut partilederen, selv om valgresultatet i fjor var det dårligste i Høyres historie.

— Ga ikke et pip fra seg

— Jeg opplever at Erna står kjempesterkt i partiet, og at det bare er en enslig svale - ordføreren i Sandefjord - som ønsker å skifte henne ut som leder. Jeg synes også at disse andre «besserwisserne» som ytrer seg kritisk i det offentlige rom, kunne ha spart seg dette. Men det er jo alltid noen som vil sole seg i glansen i fem minutter gjennom et førstesideoppslag i avisen, sier Monica Mæland.

Hun nevner at kritikerne ikke ga et pip fra seg om at partiet burde ha satset på en annen strategi i valgkampen. Den var alle i Høyre enig om.

— Men det er lurt av Erna nå fremover å reise mer rundt i landet og lytte til det folk i partiet har på hjertet, sier Mæland.

Stor takhøyde

Tom-Christer Nilsen mener det er lite av den kritikken han har registrert som er treffende.

— Høyre har alltid hatt stor takhøyde, og folk må selvsagt få lov til å si det de mener. Men vi har egnede fora i partiet der vi kan ta slike debatter som vi nå opplever. Meg bekjent er det ikke noen debatt i partisammenheng om lederskapet. For øvrig vil jeg minne om at Høyre er ikke noe énmannsparti, vi er ikke noe Frp! sier Nilsen.

- Ikke noe blodbad

— Det er få som legger opp til noe blodbad, etter det jeg har notert meg. Tiden er ikke inne til å gå på klappjakt mot ledelsen, sier Harald Victor Hove.

Han ser ikke noe galt med dagens lederskap, men både ledelsen og «alle andre» i partiet var for dårlige til å få frem Høyres budskap i valgkampen.

Oddvard Nilsen, som er leder av valgkomiteen foran Høyre-landsmøtet, sier til BT at han ikke ser noen grunn til endringer i partiledelsen. Han har heller ikke fått signaler om det fra noe hold.

- Fryktelig bommert

Ordfører Herman Friele har et «overordnet perspektiv», som han sier, på Erna Solbergs rolle:

— I min verden er Erna god nok. Jeg mener oppriktig at hun er kapabel til å fortsette. Men det aller viktigste er at hun og de tre andre partilederne på borgerlig side kan skape en kjemi sammen, slik at de vinner regjeringsmakten tilbake i 2009. Lederne for Høyre, KrF og Venstre må sammen med Siv Jensen få til et partnerskap. Hvis de ikke får det til, er de feile personer på sine poster.

— Du er stadig like overbevist om at Frp må være med i en ny regjering?

— Ja, hvis Høyre, KrF og Venstre innbiller seg at de kan greie seg uten å ta med det største partiet på den siden, begår de en fryktelig bommert. Men jeg føler at Erna er på vei til å nå denne erkjennelsen, sier Friele.