Høyre-leder Erna Solberg brukte store deler av landsmøtetalen sin til å angripe Arbeiderpartiet og ikke minst næringsminister Trond Giske.

Først kalte hun Giske for «Trond Griske», men det var tilsynelatende en forsnakkelse.

Kopierte Thatcher

-Trond Giske sa senest i år til Adresseavisen: «Det er ikke så alvorlig at vi scorer lavt på forskning og innovasjon». Jo, det er alvorlig. For kunnskap, forskning og innovasjon er avgjørende for vår konkurransekraft, som er styrken i næringslivet, tordnet Solberg, og la til:

-Trond Giske ønsker seg jobben som kunnskapsminister. Til det har jeg bare en ting å si: Nei, nei, nei.

Utspillet høstet latter og applaus fra en landsmøtesal som ellers hadde virket noe nøktern i jubelen sin.

Og det var neppe helt tilfeldig at Nei, nei, nei-utsagnet minner om et av nylig avdøde Margaret Thatchers berømte sitater. I en debatt i Underhuset i 1989 svarte den tidligere britiske statsministeren med de samme ordene overfor kravene fra EU— sjef Jacques Delors.

Lovet lærermilliarder

Solberg holdt en saklig tale uten de store retoriske virkemidlene. Det viktigste budskapet var at partiet skulle satse på læreren, slik BT skrev om fredag.

— Jeg lover at vi skal gjøre mer enn å snakke pent om læreryrket. Jeg lover at vi skal gi mer penger til etter- og videreutdanning. Jeg lover at lærerne skal få en mulighet til å gjøre karriere i klasserommet, ikke bare i skoleledelsen. Jeg lover at vi skal innføre femårig masterutdanning, sa Solberg.

Som BT skrev fredag, er det et løfte som vil koste flere milliarder kroner årlig. Det vil også bety at mange lærere får et kraftig lønnshopp dersom de videreutdanner seg.Solberg gjorde narr av de rødgrønnes satsing på skolemat, og siterte fra Erik Solheims bok, der han forteller at han ikke fikk igjennom sin plan om et lærerløft i SV, fordi det ikke ville skape nok konflikt med Høyre.

— Det forteller ganske mye om en regjering når man setter konfliktlinjen med Høyre over barnas, skolens og lærernes beste, sa Solberg.

Og fortsatte:

— Vi er ikke imot gym, lekser på skolen og i hvert fall ikke mat. Men vi er for å gjøre det viktigste først.

Enklere Norge

Et gjennomgående tema i talen var byråkratiseringen av landet.

— Byråkratiet har blitt for stort. For lærerne, som bruker altfor mye tid på skjemaer og rapportering. For foreldrene, som skal fordele permisjonstiden mellom seg. For gründeren, som skal starte sin egen bedrift. Det tar for lang tid å få byggetillatelse, hevdet Høyre-lederen.

Hun pekte på en undersøkelse som viste at Norge er på 43. plass når det gjelder hvor enkelt det er å starte en bedrift, men på 3. plass når det gjelder å håndtere konkursbo.

— Jeg er glad for alle pallplasseringer vi får, men det må bli enklere å leve ut ideene sine, enn å skrote dem.

Solberg talte også om hvordan Høyre mener at de kan bygge ut veier på en enklere og mer effektiv måte, gjennom offentlig-privat samarbeid. Hun fortalte om E6 nord for Mo i Rana, der det ifølge lastebilsjåfører kan dyrkes poteter midt i veien.

— Etter å ha lest regjeringens planer i Nasjonal Transportplan, kan jeg si en ting: Vi vil gjøre det enklere og raskere, slik at vi får flere, bedre og tryggere veier og kollektivtilbud enn i dag, sa hun.

Hilste til LO

Kanskje var det den kommende statsministeren som valgte å strekke frem en hånd til LO, som starter sin kongress i Oslo i dag.

— Jeg vil gjerne si at jeg er glad for tradisjonen med god dialog mellom fagbevegelsen og politikerne. Slik at vi i fellesskap kan trygge arbeidsplasser og trygge velferden. På vegne av Høyres landsmøte vil jeg ønske LO lykke til med kongressen, sa Solberg, og fikk salen med seg på noe tilnærmet trampeklapp for LO-kongressen.

Men det spørs om LO er like fornøyd med Solbergs varme forsvar for private løsninger i helsevesenet.

— Høyre skal sørge for at pasienter med rett til behandling skal få velge hvor de skal behandles. Offentlig eller privat. Men uansett for det offentliges regning, sa Solberg, og konkluderte:

— De rødgrønne står på systemets side, vi står på pasientenes side.