TORSTEIN STANGENES

— Alle roser meg for at jeg er direkte. Da er det ingen som har behov for å fortolke meg. Men det er det altså noen som har gjort i denne saken, sier en provosert Erna Solberg til BT.

Saken hun tenker på startet for seks dager siden. Da foreslo statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) på det nordiske statsministermøte på Island at de nordiske landene burde samordne avgiftsnivået på alkohol.

- Sinnene i kok i KrF

Søndag sa Høyre-leder og kommunalminister Erna Solberg til NTB at dette ikke innebærer at den norske alkoholavgiften har nådd bunnen, men at de norske avgiftene burde ned på svensk nivå.

I Aftenposten tirsdag blir hun spurt om Bondeviks ambisjon om å få EU-landene til å adoptere en norskliknende alkoholpolitikk er naiv.

— Hvis vi vil at de skal ta KrFs alkoholpolitikk og vårt avgiftsnivå, så er det naivt, var Solbergs svar.

Dagen etter skriver Aftenposten:

«Høyre-leder Erna Solbergs antydninger om at statsministerens alkoholpolitiske initiativ på statsministermøtet i helgen er urealistisk og naivt har satt sinnene skikkelig i kok i samarbeidspartiet KrF».

Tidligere denne uken har statsminister Bondevik kritisert NRK for å kryssklippe intervjuer med KrF-ere i denne saken.

- Mangler «nese»

I går skrev Dagbladet i sin leder blant annet at «Høyre-leder Erna Solbergs manglende «nese» for situasjonen de siste dagene ikke har bedret situasjonen i Kristelig Folkeparti. Det er her regjeringens problem nå ligger».

Også i andre aviser og i radio og fjernsyn er Erna Solberg blitt kritisert for å undergrave statsministerens autoritet.

— Jeg er forbauset over måten dette er presentert på i mediene. Jeg har sagt meg enig med statsministerens initiativ, men jeg har sagt at det er vanskelig å få til. Det er ikke å så tvil om statsministeren. Mediene har bevisst eller ubevisst forsøkt å skape en splid-situasjon i regjeringen det ikke er grunnlag for, sier Solberg.

Angrer på at hun sa «naiv»

Hun mener det ikke er noen motsetning mellom Høyres ønske om at alkoholavgiften skal ned på svensk nivå og Bondeviks ønske om at de nordiske landene skal samordne avgiftene og ikke la seg presse av nabolandene utenfor Norden til ytterligere kutt.

— Er det noe du angrer på at du har sagt?

— Jeg angrer på at jeg brukte ordet naiv, ikke om Bondevik eller KrF, men om muligheten for at EU-landene skulle heve avgiften til norsk nivå. Men det lå ikke i forslaget til Bondevik, sier Solberg.

Antall flyktninger vurderes

Solberg er også kritisert for å overkjøre regjeringspartnerne KrF og Venstre i spørsmålet om Norge skal akseptere oppfordringen fra FNs høykommissær for flyktninger om å ta imot 1500 kvoteflyktninger neste år, ikke bare 750 som i år.

KrF og Venstre har uttalt at de vil følge høykommissærens oppfordring, mens Solberg har sagt nei.

— Regjeringen har gjort et vedtak på at vi skal ta imot 750 kvoteflyktninger, men målet er at vi kan ta imot flere flyktninger etter hvert. Jeg har uttalt meg på vegne av vedtaket regjeringen har gjort. Men etter oppfordringen fra FNs høykommissær skal regjeringen vurdere antallet på nytt, sier Solberg.

SKUFFET: Høyre-leder Erna Solberg sier hun aldri har sagt at statsminister Bondeviks og KrFs alkoholpolitikk er naiv. <br/>ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH