• Dere er nordmenn, dere og, selv om foreldrene deres er født i utlandet. Det var Erna Solbergs budskap til 150 unger på koranundervisning på Grønland.

Etter å ha kippet av seg skoene, steg kommunalministeren inn i moskeen Jamaat-E Ahl-E Sunnat på Grønland i går ettermiddag. Med over 7000 medlemmer, hovedsakelig med pakistansk bakgrunn, er moskeen Skandinavias største.

I løpet av et timelangt møte med moskeens ledere, fikk Solberg drøftet flere kontroversielle temaer, deriblant likestilling, kvinners rett til skilsmisse, og viktigheten av at innvandrere lærer norsk.

— Fra høsten blir norskopplæring obligatorisk for alle som kommer til landet, og da ville det være fint hvis dere kunne oppmuntre mennene til også å sende sine koner på norskkurs, sa Solberg.

— Når vår nye moské står ferdige til høsten, kommer vil til å ha god plass. Vi vil svært gjerne tilby norskopplæring til våre medlemmer, svarte generalsekretær Rifat Bashir.

Den nye moskeen i Urtegata skal etter planen ferdigstilles i november, og vil romme hele 6500 kvadratmeter.

— I denne moskeen skal det ikke bare være bønn. Vi vil ha et tett samarbeid med myndighetene, og håper at vi også kan fungere som en veiledningsinstans for kvinner som trenger hjelp. Mange kjenner ikke sine egne rettigheter, påpekte moskeens talsmann, Imran Shahid.

Etter møtet, der Solberg også fikk smake pakistanske dessertkaker, møtte hun barna som undervises i moskeen. To timer daglig, fem dager i uken, lærer de urdu, arabisk og koranlesing.

— Dette er jo litt uvant for oss, som er vant til at barn er ute og leker i frisk luft. Det er imponerende at de orker å komme hit etter å ha vært på skolen hele dagen. Men slik må det vel være for at de skal kunne ta vare på sin kultur, sa ministeren til Bergens Tidende.

Under en improvisert tale til den unge forsamlingen, la Solberg vekt på gjensidig forståelse.

— Det er viktig at vi lærer litt mer om islam, og at dere lærer litt mer om Norge. Og jeg håper vi klarer å lage et samfunn som dere opplever det som godt å bo i, sa statsråden til barna.