KAREN R. TJERNSHAUGEN

Den 32 år gamle irakeren ble i fjor dømt til ett års fengsel for å ha truet Solberg. Tirsdag denne uken slapp han ut av Bergen fengsel. Da Solberg kom til innvielsen av den nyrestaurerte synagogen til Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo i går, ble hun kjørt til døren med egen følgebil og livvakter, melder TV2.

— Det er riktig at mannen er løslatt og det er riktig at vi har gjort en ny trusselvurdering i forhold til Erna Solbergs sikkerhet. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Steinar Karlsen i Politiets Sikkerhetstjeneste i Hordaland til Bergens Tidende.

- Har forstått alvoret

Mannen ble pågrepet i september i fjor etter å ha sagt til sin psykiater at han ville drepe Erna Solberg. Han hadde bilde av kommunalministeren i lommeboken, hadde kjøpt et våpen og skal ha forsøkt å kartlegge bevegelsene hennes.

Men ifølge 32-åringens advokat, Egil Jordan, utgjør ikke mannen noen trussel for Erna Solberg i dag.

— Oppstusset rundt saken og den strenge straffen han fikk har fått ham til å forstå alvoret i dette, sier Jordan til BT.

Advokaten mener at hans klient er i en helt annen livssituasjon i dag enn på det tidspunktet han fremsatte trusselen.

— Han har vært helt klar på at han ikke skal komme med slike trusler igjen eller gjøre alvor av truslene han fremsatte, sier Jordan.

Tett program

Kommunalminister og Høyre-leder Erna Solberg har som vanlig et tett program i dagene som kommer. I dag møter hun YS-leder Randi Bjørgen på statsrådens møterom. Mandag reiser hun på konferanse i Barcelona, og senere i uken skal hun blant annet delta på konferanser i Stavanger og Haugesund.

Solberg ville ikke kommentere bruken av livvakter overfor TV2 i går.

— Det er greit nok, jeg forstår jo hvorfor politiet vurderer det slik. Man disiplinerer seg jo, dessuten. Det største problemet er at jeg ikke kan stikke av for å ta meg en røyk uten å bli fotfulgt, sa Solberg til BT i oktober i fjor.