• Jeg er et politisk dyr som synes det er gøy å gjøre en jobb for partiet, sier Erna Solberg som sikret seg støtte fra halvparten av fylkeslederne i Høyre før Per-Kristian Foss trakk seg som kandidat.

Etter at Jan Petersen i går formiddag gjorde det klart at han ikke ønsker gjenvalg som leder i Høyre, holder finansministeren spenningen ved like i åtte og en halv time: Skulle det bli et kappløp mellom ham og Solberg om å overta?

Med da NRK-Dagsrevyen startet sendingen klokken 19.00 fortalte han at han ikke er kandidat. Han ønsket ikke å stille opp mot Erna Solberg, men kan godt tenke seg å fortsette som nestleder.

Dermed ser det foreløpig ut som om bare Børge Brende er på tale som lederkandidat i tillegg til Solberg.

Kommunalministeren nekter å svare i klartekst når Bergens Tidende spør om hun nå er klar for å overta etter Jan Petersen. Men BT er kjent med at Solberg, blant annet overfor partifeller i Hordaland, har gitt uttrykk for at hun kan tenke seg å bli leder for Høyre, dersom Petersen skulle velge å trekke seg.

En trygg og offensiv Solberg velger å svare slik på om hun vil bli leder i Høyre.

— Det er en stor utfordring å påta seg et slikt verv. Det har mange vanskelige sider, ikke minst når man som oftest blir sittende med eneansvaret hvis det går dårlig. Da er det lett å kritisere. Men jeg er jo et politisk dyr, vet du, og jeg synes fortsatt det er gøy å gjøre en jobb for partiet og vil gjerne fortsette i ledelsen. Men mer kan jeg ikke svare før valgkomiteen kommer i arbeid, og det er en uke til, sier Solberg, som hadde ryggdekning fra 11 fylker før Foss trakk sitt kandidatur.

Hun forteller at Jan Petersen orienterte henne «litt før helgen» at han hadde bestemt seg for å gå av på landsmøtet i mai.

Sterk støtte landet rundt

Det gikk bare noen timer etter at nyheten om Petersens beslutning ble kjent før halvparten av fylkeslederne i Høyre var parat til å avsløre at de ønsker Erna Solberg som ny leder.

Det gjelder fylkeslederne i Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Rogaland., Aust-Agder, Hedmark, Troms, Oppland og Buskerud. Tidligere hadde også lederne i Nord-Trøndelag og Østfold sagt det samme.

En del andre fylkesledere holdt det åpent om de foretrakk Per-Kristian Foss, Erna Solberg eller Børge Brende. I Vest-Agder holder man en knapp på næringsminister Ansgar Gabrielsen, mens Oslo Høyre gikk inn for Foss.

Monica Mæland, som i tillegg til å være byrådsleder også er fylkesleder i Hordaland Høyre, er tilbakeholden med å si så mye, ettersom hun er medlem av Høyres valgkomité.

— Men det er slett ikke overraskende at fylkeslaget her ønsker Erna. Jeg registrerer et massivt press herfra i så måte etter at Jan Petersen offentliggjorde sin beslutning, sier hun til BT.

Glad for tøff linje

Leder i Sogn og Fjordane Høyre, Liv Stave fra Selje, fremhever Solbergs evne til å være folkelig, flink i forhold til media, modig og «fast i fisken.». Omtrent samme begrunnelse gir lederen i Møre og Romsdal, Knut Starheim, som også er imponert over at hun er så klarttenkende og viljesterk.

Både Stave og Starheim sier til Bergens Tidende at de som kommunepolitikere i distrikts-Norge applauderer Solbergs tøffe linje overfor kommunene. Den er overhodet ikke noen belastning for Høyre i de små og grisgrendte strøk.

— Det har mye for seg å slå sammen kommuner, og i stedet for å rope på mer penger er det betimelig heller å sørge for omstilling og mer effektiv drift, sier Stave som også er varaordfører i Selje.

Begge er cand. mag.

Erna Solberg (42) er født i Bergen, gift med siviløkonom Sindre Finnes og har to barn på 6 og 4 år. Hun er utdannet cand. mag. og har vært stortingsrepresentant siden 1989. Solberg ble innvalgt i Bergen bystyre i 1987. Hun ble nestleder i Høyre i 2002. Etter valget i 2001 ble hun kommunal- og regionalminister.

Børge Brende (38) er født i Odda, men oppvokst i Trondheim. Han regnes fortsatt som lederkandidat ved siden av Solberg. Også Brende er cand. mag. og er gift med advokat Torild M. Grande og har tre barn. Han var nestleder i Høyre 1994-98. Fra 1991 til 1997 var han kommunalråd i Trondheim. Han ble stortingsrepresentant i 1997 og miljøvernminister i 2001.

STOR STØTTE: Med stor støtte i partiet ser det ut til at veien er åpen for Erna Solberg som ny Høyre-leder. I går var hun på besøk i Florø, som kommunal- og regionalminister.<p/>FOTO: ODDLEIV APNESETH