I sin åpningstale til Høyre sitt landsmøte denne helgen, harselerte hun med statsministerens opptreden i Stortingets spørretimer.

— De fleste kan erkjenne at det finnes utfordringer i vårt samfunn, men det er unntak. Èn av dem som har vanskelig for å innrømme det er statsministreren. Det merker vi når det er spontanspørretime på Stortinget. Statsministeren leser opp svaret fra en ringperm full av spontane svar på alle tenkelige spørsmål.

Samme gamle visen

Solberg sier til landsmøtet at hun er nysgjerrig på hvorfor han blar så mye i permen.

— Det virker jo som om det står det samme på hver side, ”Regjeringens pengebruk på dette området er historisk høy”.

Høyre-lederen mener man ville fått det samme svaret fra Stoltenberg, om man spurte regjeringen om hva de synes om været en dag det regnet.

— Han ville innledet med at ”bevilgningene til Meteorologisk Institutt er historisk høye under denne regjeringen.

Solberg trakk frem fire hovedideer for hvordan Høyre skal utvikle samfunnet. Det handler om mer mangfold, mer kunnskap, mer verdiskapning og spredning av samfunnsmakt.

Kunnskap

Blant hovedutfordringene hun trakk frem var behovet for mer kunnskap.

Solberg fortsatte harselaset med dagens og tidligere statsråder hos de rødgrønne.

— Etter at de rødgrønne igjen fikk muligheten til å prøve ut sin skolepolitiske teori i praksis, har de kommet til noen erkjennelser. Anniken Huitfeldt har uttalt at de har nedprioritert betydningen av kunnskap. Øystein Djupedal uttalte at SV nok hadde tatt litt for lett med dette med kunnskap, og også Trond Giske har tatt selvkritikk for Aps skolepolitikk, sier Solberg, og legger til:

— Når han tar selvkritikk, er det verdt å lytte.

Høyres landsmøte vil vare frem til søndag. I løpet av helgen skal de nedsette tre kommisjoner, som skal lage grunnlaget for Høyre sine politiske mål fremover mot 2030.

Ikke imponert

Arbeiderpartietsnestleder Helga Pedersen var ikke imponert over Solbergs åpningstale.

— Det var en tale medlite nytt. Det mest påfallende var at Solberg ikke brukte tid på vår tidsstørste utfordring, nemlig den økonomiske krisen som har ført til at millionerav mennesker er uten jobb i Europa, sier Pedersen.

Hun påpeker at mesteparten av norsk eksport går til Europa.

— Tusenvis av mennesker og lokalsamfunn over hele landet er avhengig av hvordanvi som land møter de økonomiske utfordringene vi står overfor. Men Erna Solbergnevnte ikke dette med et ord. Det forventer velgerne av enstatsministerkandidat, fortsetter Pedersen.

Hun peker på at partilederen angrep regjeringen og regjeringspartienehele 27 ganger.

— Det hadde vært en styrke ved talen om hun hadde fokuserte påhva hun egentlig vil istedenfor å snakke ned Norge, avslutter Arbeiderpartietsnestleder Helga Pedersen.

Hva mener du om Erna Solbergs tale? Si din mening under!