– Jeg syns det er trist, sier Erna Solberg. Hun er overrasket over at et av de tydeligste ja-menneskene på venstresiden ikke lenger orker å dra i gang ny EU-debatt her i landet.

– Det hadde vært uhyre viktig å ha ham med i kampen videre. Særlig for å bidra til en normalisert oppfatning om hva samarbeidet med EU dreier seg om, sier Solberg.

Hun er også opptatt av hvilket signal Jagland sender ut ved å gi opp EU-prosjektet.

– Signalet han sender ut sier jo at alle ja-folk på venstresiden er i ferd med å gi opp. Og faktum er at det nå er færre på venstresiden til å snakke EU sak med tyngde.

Mister kraft

Høyre-lederen er enig med Jagland i at velstanden i Norge gjør EU uspiselig for mange.

– Vi trenger ikke bli medlem av økonomisk nød. Men i dag blir ofte EU og EUs organer sett på som irritasjonsmoment av mange. Spesielt denne regjeringen er flink til å skylde på EU når det er bekvemt. Derfor er det synd at EU-debatten mister litt av motorkraften sin.

Solberg er ikke så bekymret for de ferske EU-målingene. – De går opp og ned hele tiden. Jeg er mer bekymret for at vi får så lavt kunnskapsnivå om EU her i landet.

Skåler for nei

Julens målinger viser at EU-motstanden øker kraftig, og nei-sidens forsprang er nå større enn noensinne.

50 prosent av de spurte sier nei til norsk EU-medlemskap, mens 30 prosent sier ja. Det viser en meningsmåling Synovate har utført for Dagbladet.

– Nå kan vi skåle i norsk akevitt for det norske folk, sier leder Heming Olaussen i Nei til EU til NTB.

Klarer oss godt

Førstelektor i statsvitenskap Elisabeth Pettersen ved Høgskolen i Bodø tror den økte motstanden i stor grad skyldes EØS-avtalen.

– De fleste er fornøyde med EØS-avtalen, og ser ikke nødvendigheten av å være med i EU. Vi har velferdsøkning, høye oljepriser og lønnsøkningen er god. Med andre ord, vi klarer oss godt utenfor, sier Pettersen til NTB.

Heming Olaussen tror mange er misfornøyde med EUs innblanding i norsk politikk.

– Til tross for at Norge har sagt nei til EU, presser EU seg på med innblanding i norsk politikk. EU legger kjepper i hjulene for norske løsninger på viktige områder, og det tror jeg irriterer folk, sier Olaussen til Dagbladet.

Enorm tilpasning

Generalsekretær Grete Berget i Europabevegelsen mener Norge i praksis kommer nærmere EU for hver dag som går.

– Det skjer en enorm tilpasning til EU, og den skjer mye kjappere enn politiske målsettinger skulle tilsi, sier Berget til Dagbladet.

TRIST: Erna Solberg synes det er trist at Jagland ikke orker en ny EU-debatt. - Det hadde vært viktig å ha ham med i kampen videre, sier hun. ARKIVFOTO: SCANPIX