Høyres leder Erna Solberg gjentar at en borgerlig firepartiregjering er urealistisk. Partiet lukker fortsatt ingen dører, og det betyr enten regjeringssamarbeid med V og KrF, eller en topartiregjering med Frp. Men for å få til det, og sikre det parlamentariske grunnlaget som kreves, må Frp og partileder Siv Jensen skjønne at innflytelse sikres gjennom samarbeid — ikke med konflikt. Erna Solberg ga i går et råd til Siv Jensen om hvordan det kan oppnås:

— Hun kan slutte å spre usannheter om Høyres politikk.

Kan ikke legitimere Frp

  • Hvis Fremskrittspartiet får regjeringserfaring, vil norsk politikk bli normalisert, og det vil også normalisere Frp, sier Erna Solberg.

Hun mener at det bare er i regjeringsposisjon Frp kan bli ansvarliggjort, og «det er derfor vi er åpne for å regjere sammen med Frp».

— Det skal ikke stå på Høyre, men samtidig er det min utfordring at jeg - på en rekke områder - ikke kan legitimere Frps politikk. Det er tross alt grenser for hvor langt man kan strekke seg for å få til et samarbeid.

— I forhold til Frps politikk har vi flere absolutter vi ikke kan kompromisse om. Det er byggingen av det flerkulturelle samfunnet, økonomi og bruk av penger, kulturpolitikk og mer til, sier Solberg.

Hun appellerer til Frp om å vise kompromissvilje og bidra til at et mulig borgerlig flertall ved valget i høst, fører til en borgerlig regjering.

Frp kan bare stoppe

— Et parti som velger alenegang, får bare innflytelse gjennom muligheten for å stoppe andre, sier Solberg.

Hun legger ikke skjul på at det også gjelder et mulig fornyet samarbeid mellom H, V og KrF. Solberg mener at Frp må erkjenne at det bare er gjennom samarbeid man får resultater. Partiet har ikke brukt de siste tre årene til å bygge broer til sentrumspartiene, sier Solberg.

Da hun i går talte til partiapparatet på et møte i Høyres Hus i Oslo, gikk hun gjennom de sakene som skal sikre partiet valgseier i september.

Lytt til Carl I. Hagen!

Både Høyres og Solberg ambisjon er at dette skal lede frem til at partilederen blir statsminister i en borgerlig regjering.

— Det er et tungt og viktig krav fra Høyre, sier Solberg.

— Hva lærte dere av forrige forhandlingsrunde, som endte med at Jan Petersen måtte overlate statsministerjobben til Kjell Magne Bondevik?

— I Høyre slet vi med liten forståelse for at dette var nødvendig, og derfor mener mange at det nå er Høyres tur til å ha statsministeren. Det var samtidig en viktig erfaring vi fikk fra denne prosessen: Da forhandlingene med V og KrF brøt sammen, gikk Jan Petersen til Carl I. Hagen og spurte om han vil støtte en ren høyreregjering. Det sa Hagen nei til, under henvisning til at sentrumspartiene må inkluderes. Det bør dagens Frp-ledelse reflektere over, sier Erna Solberg.

Bør Frp slippe til i regjering? Si din mening!

TØFFE KRAV: - Det skal ikke stå på Høyre, sier Erna Solberg om muligheten for å danne en bred borgerlig regjering.
Erlend Aas / SCANPIX