• Gode målinger gir verken makt eller mandater. Men jeg føler at vi leder ved pause, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun åpnet den politiske høsten.

Det skjedde da Høyres stortingsgruppe kom sammen for første gang siden Stortinget tok ferie i juni.

Etter en sommer der Høyre har fosset forbi Frp, til tider også forbi Arbeiderpartiet. Samtidig har det vært den sommeren da Erna Solberg har vært lengst vekke fra politikken sammenhengende

— Hvordan rimer det med Høyres fremgang?

— For det første tror jeg vår fremgang er et resultat av langsiktig satsing. Dessuten har vi så mange andre enn meg som fremmer Høyres politikk, da kommer resultatene.

Verken kraft eller data

Høyres leder holdt en tale til sine egne der hun ikke berørte de to heteste politiske sakene; kraftsituasjonen og datalagringsdirektivet. Den første har vært sommerens nasjonale nyhetssak, den andre er for tiden en intern stridssak i Høyre.

Til pressen etterpå forklarte hun sine prioriteringer i budskapet til gruppen slik: – Kraftsaken i Hardanger kunne jeg gjerne snakket om, men jeg fikk ikke tid. Det var så mye annet jeg skulle innom.

– Når det gjelder EUs datalagringsdirektiv er det en sak vi behandler internt i partiet, vi er ikke klar til å trekke konklusjoner. Det kommer mye an på hvor langt Arbeiderpartiet er villig til å komme oss i møte.

Stor avstand til Siv

Erna Solberg holdt seg lenge til fotballmetaforene-. Hun snakket om stygge taklinger, gule og røde kort, og at kampen ikke er slutt før dommeren blåser i fløyten. Det siste betyr valget i 2013.

Hennes foredrag var revisorstrengt i sine økonomiske prioriteringer, Høyre vil husholdere med pengene, slik de ble kjent for under Willoch-tiden (1981-86)

— Jeg vil si det er et stort dilemma å se at Frp vil bruke mye mer penger enn oss på mange områder.

— Men viljen til samarbeid er fortsatt like levende i Norges nest største parti, understreket hun.

Hva er grunnen til Høyres fremgang? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor?