Bye døde onsdag 13. oktober.

Under bisettelsen i Trefoldighetskirken i Oslo fredag ble det, i tråd med Erik Bye og hans families ønsker, fremført den siste sangteksten som han laget — «Drøm». Den ble fremført av datterdatter Ragnhild Bye Lütken, akkompagnert av Anbjørg Lien på fele og Fredrik Jacobsen, gitar.

Stappfull kirke

Trefoldighetskirken i Oslo var fullsatt av Erik Byes familie, det offisielle Norge med kong Harald og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland i spissen, og mange av dem som Erik Bye gjennom 78 år fikk et nært forhold til. Resten av Norge kunne følge bisettelsen direkte via fjernsynet.

Kirkerommet var rikt dekorert med kranser og bårebuketter, og biskop Gunnar Stålsett og domprost Olav Dag Hauge sto for de liturgiske innslagene.

Ømhet og sinne

— Hans tanke var klar. Hans engasjement var usvekket. Han talte med dirrende harme om urett og krig, og med dempet latter om det narraktige, sa biskop Gunnar Stålsett i sin minnetale i den folkekjære poetens, trubadurens og NRK-journalistens bisettelse fredag.

Erik Bye rørte ved strenger hos oss ý i ømhet og sinne. Og vi, et helt folk, står rike tilbake, savnet til tross, sa biskopen en tydelig beveget biskop.

I store deler av minnetalen talte biskopen direkte til Byes nærmeste familie, hans kone Tove samt fire barn og ni barnebarn.

— Stemmen dirret når han refset urett i det landet han elsket, sa Stålsett, som sammenfattet Erik Byes engasjement her hjemme slik: Han talte til folkets sjel og rørte vår kollektive samvittighet. Slik forandret han vårt samfunn.

— Det hviler en kjempende fred over Erik Byes minne, avsluttet biskop Gunnar Stålsett.

Eierskap og lån

— Hele landet følte et sterkt eierskap til Erik Bye, men dere hadde han på lån, sa Erik Byes sønn, Ola Bye, i sin minnetale da faren ble bisatt fredag.

— Han var en kulturpersonlighet, men mer enn noe annet var han farfar, far og svigerfar, sa Ola Bye, som fortalte om båtreiser han og søsknene hadde fått være sammen med faren på,

— Da var han i sitt ess, sa Ola Bye.

— Far var tapper og henfalt aldri til selvmedlidenhet. På grunn av sykdom har vi den siste tiden fått oppleve at han bare var vår. Det styrket samholdet i familien, sa Ola Bye, som avsluttet med å takke faren for eventyrene, romsligheten og reisene.

<b>FULL KIRKE:</b> Den folkekjære kulturpersonligheten Erik Bye døde forrige onsdag etter lang tids sykdom, 78 år gammel. Fredag ble han bisatt på statens bekostning i Trefoldighetskirken i Oslo.
Scanpix