KRISTINE HOLMELID

— Får vi ikke de midler som er nødvendig blir dette en dårlig reform. Den kan langt på vei bli en fiasko, sier leder i Forskerforbundet, Kolbjørn Hagen.

Over en milliard kroner mener høgskolene og universitetene de trenger for å gjennomføre studiereformen, som innebærer tettere oppfølging, nytt karaktersystem og mer individuell veiledning av studentene.

Men det får de ikke, sa utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet i et intervju med Bergens Tidende.

Frykter skuffelse

— Vi skal selvsagt bidra med budsjetter. Men jeg kan si at jeg bombesikkert ikke vil komme med et budsjett de mener er nok. Så bra blir det ikke, svarte hun på direkte spørsmål fra BT om institusjonene vil få de midler de har bedt om.

— Kristin Clemet skryter over entusiasmen i institusjonene. Men entusiasmen kan fort bli en stor skuffelse. Backlashen kan bli alvorlig, sier lederen i Forskerforbundet til Bergens Tidende.

Budsjettet senere i høst blir det endelige svaret på om regjeringen holder sine løfter til høyere utdanning. Før det vil ikke Forskerforbundet se altfor mørkt på situasjonen.

— I Kvalitetsreformen er det mange gode forslag til forandringer. Men uten nok penger blir dette bare ord. Gode intensjoner må også få de nødvendige midler, sier Kolbjørn Hagen.

Vil ha flere forskere

Han deler ministerens mål om å knytte forskning og næringsliv tettere sammen.

— Det er viktig å stimulere det private næringslivet til forskning. Vi trenger private stiftelser og rike nordmenn som er villige til å satse på forskningen. Men jeg tror dessverre ikke det er så mye å hente, sier Hagen.

Han mener regjeringen ikke satser nok på nye forskerstillinger.

— Regjeringen har undervurdert behovet. Vi trenger flere nye forskerstillinger enn regjeringen signaliserer i sin rekrutteringsmelding som kom i vår, sier lederen i Forskerforbundet.