Mange foreldre har med seg telefonen over alt og svarer i det fleste situasjoner, fordi de mener de bare er «så viktige». Barna kan bli sjalu på oppmerksomheten foreldrende mobil får og kan føle seg tilsidesatt og nesten uønskede .

«Tyven, tyven»

I dagens Aftenposten ber Norske psykologer foreldre være mer oppmerksomme på sin mobilbruk.

Sangen «Tyven, tyven skal du hete, for du stjal min beste venn!» bør være et minnevers for bevisstgjøring om all bevisstløs bruk i barnas nærvær, sier barnepsykolog Magne Raundalen og legger til at enkelte kanskje burde bruke sangen som ringetone på mobiltelefonen.

— Når mobilen reduserer samtaletid og oppmerksomt samspill med barnet mange ganger om dagen, stjeler foreldre IQ-poeng fra barnet, sier den erfarne banrepsykologen.

Til glede, nytte og bekymring

Samtidig som medier, nett- og mobilbruk er til glede og nytte for små og store, kan fokuset bli for stort i hverdagen, og oppmerksomheten overfor hverandre blir ikke bestandig som den kanskje burde være.

— Å være tilgjengelig og oppdatert er et kjennetegn på den tradisjonelle norske familien i dag. Både barn, unge og vi foreldre benytter oss av flere ulike plattformer både til kommunikasjon, informasjon og underholdning, sier daglig leder i organisasjonen Barnevakten, Merethe Clausen Moe og ber foreldre være svært bevisst på hvordan de benytter disse tingene.

— Barn kan føle seg oversett eller avist, når vi gir oppmerksomheten vår til smarttelefon eller nettbrett fremfor til dem.

Hun minner om at de teknologiske mulighetene i dag er mange og kan være svært oppmersomhetsslukende.

Med trådløst nett, smarttelefoner, nettbrett og PC i huset et det ikke et sted som automatisk er noe «fristed» lenger. Man kan være online og dermed veldig opptatt overalt og når som helst.

— Det er viktig at man klarer vi å finne noen felles møtepunkter i hverdagen. Alle bør få den oppmerksomheten de har krav på, mener Clausen Moe.

— Men medie- og telefonstøy må ikke få dominere familiehverdagen, sier hun.

Barnevakten har laget noen foreldreråd om bevisst medietid og bruk av mobiltelefon, som de ønsker skal være til nytte og inspirasjon (se faktabiten til høyre).

Stjeler fokus

Barn leker, hopper og spretter, husker på lekeplassen og kan endog falle og slå seg, alt mens foreldrene prater ufortrødent videre, leser siste nytt i nettavisene eller via e-post på mobilen.

Vær oppmerksom på når du bruker mobilen. Legg igjen i bilen når du henter i barnehage og skole, eller når du er med til barnas aktiviteter. Vern om felles måltider og ta hensyn til at tiden sammen med barna er begrenset, Barnevakten.no.

Vær oppmerksom på når du bruker mobilen. Legg igjen i bilen når du henter i barnehage og skole, eller når du er med til barnas aktiviteter. Vern om felles måltider og ta hensyn til at tiden sammen med barna er begrenset

Barnevakten.no

Barna forteller til forskere at de er sjalu på tiden og oppmerksomheten foreldrene bruker på mobilene sine. De sier de kan føle seg såret når mamma og pappa ser på mobilskjermen og ikke på dem.

- Kan gjøre oss mindre empatiske

Ekspertene mener bruken av digitale medier og ikke minst smarte mobiltelefoner endrer vår psykologi og kanskje vår hjerne.

— I verste fall gjør nettet oss mindre konsentrerte, mindre til stede for hverandre og mindre empatiske, sier Psykolog og redaktør av tidsskrift for Norsk Psykologforening, Bjørnar Olsen, .

Han er bekymret for hva dette betyr for barns oppvekst.

Si din mening i kommentarfeltet under!