Den lille røde restaurantbibelen — Michelin-guiden - har hatt og har fortsatt enorm innflytelse i Frankrikes restaurantverden. Guide Rouge - som den nå heter - deler ut sine fryktede og elskede stjerner engang i året til skjelvende oppmerksomhet fra kokker og restauranteiere både i Frankrike og ellers i verden. Da Bernard Loiseau på La Cote d'Or i Burgund mistet den ene av sine tre stjerner for noen år siden var livet for ham ikke lenger til å holde ut. Som regel er jo ikke konsekvensene av slike degraderinger like fatale som dette, men at det betyr enormt både sånn og slik er det ikke tvil om.

Nå har en tidligere matinspektør hos Michelin, Pascal Remy, begått den uhyrlighet å utgi dagbøkene fra sin tid i hemmelig tjeneste for Guide Rouge, full av anekdoter og pikante små avsløringer. Dette stemmer dårlig med kodeksen det hele bygger på som troverdige restaurantdommere. Riktignok fikk de beste og mest profilerte restaurantene årlig inspektørbesøk, men de andre måtte ofte vente mye lenger mellom hver kontroll. Det ble av ledelsen forklart med underbemanning og økonomiske sparetiltak. Det vanlige refrenget med andre ord.

Til tross for indiskresjoner og skjult kritikk i Remys lille bok er det også en solid dose anerkjennelse av selve institusjonen og arbeidsmetodene deres. Integriteten inspektørene i Guide Rouge har og bransjeuavhengigheten deres er også for Remy hevet over enhver tvil. Anonymiteten til inspektørene er avhengig av for en uhildet bedømmelse er for dem hele tiden det viktigste. Det er først når regningen er betalt og dommen har falt at de tilkjennegir hvem de er.

HVITVIN #45884 PETIT CHABLIS, LA CHABLISIENNE PRIS: 479,90 3L BIB (MÅ BESTILLES VED ENKELTE UTSALG) DRUER: CHARDONNAY VURDERING: Limeduft med innslag av melon og pære, og med god mineralkarakter. Smaken er fruktig, fyldig og sjenerøs med god intensitet og frisk syre. Bestselgeren fra Chablis er tilbake i hyllene og like overbevisende som før

PASSER TIL: Skalldyr, fisk og lyst kjøtt.

Karakter: 6

#47 469 CH. COING DE ST . FIACRE 2001 PRIS : 119,90 (BESTILLING ) DRUER: MELON DE BOURGOGNE VURDERING: Duft av sitrus, appelsinskall, fennikel og steinmineraler med innslag av nesle. Strålende, rettlinjet smak med sitrustoner, finslepen syre, fin intensitet og mineraltoner i finish. Smaken er slank, men likevel tett med flott lang finish. Strålende!

PASSER TIL: Skalldyr

Karakter: 6

#47022 GUNDERLOCH RIESLING TROCKEN 2002 PRIS: 155,40 (BESTILLING) DRUER: RIESLING Vurdering: Ren flott duft med sitrusskall, lime, grønt eple og stor skiferaktig mineralkarakter. Renheten går igjen i smaken. Aromatisk behersket med sitrus, eple og rettlinjet lang mineral finish. Dette er et tysk navn å merke seg med en intensitet og stil som er helt uvanlig.

PASSER TIL: Fisk og skalldyr.

Karakter: 6

#591 MOUTON CADET 2002 PRIS: 99,- DRUER: CABERNET SAUVIGNON, MERLOT VURDERING: Dufter av mørke modne bær, med innslag av blyantspiss, lær og tobakk. Stilig og typisk duft. Fint, stramt preg også i smaken med god fylde, slank smakskurve og en god tørr finish. Et meget hederlig standardprodukt.

PASSER TIL: Rødt kjøtt

Karakter: 5

#47457 DESILANI NEBBIOLO 2000 PRIS: 118,- (BESTILLING) DRUER: NEBBIOLO VURDERING: Flott, tørr duft med preg av lær, tjære og noe sopp/trøffelaktig. Fascinerende duft. Fyldig og stram på samme tid, god, men litt rustikk i frukten og med en flott tørr finish med god syre. Veldig typisk Nebbiolovin i en robust stil. Fremragende duft.

PASSER TIL: Robuste kjøttretter.

Karakter: 6

#13895 BERG & BROOK MERLOT 2003 PRIS: 83,90 DRUER: MERLOT VURDERING: Deilig søtlig duft med mørke bærtoner, mørk sjokolade og innslag av cappuccino. Deilig rund krydret og fruktig i smaken med mørk bærfrukt og mørk sjokolade. Tørr i finishen. Kanskje litt vel mye av det runde og deilige, men vel verd prisen.

PASSER TIL: Grill

Karakter: 5