— Dette kan sies å være et demokratisk problem, sier Idun Bortne.

Hun er politisk nestleder og 6.-kandidat for Bergen Venstre og forteller at de nesten ikke har penger å drive valgkamp for.

— Budsjettet vårt er på under 100.000 kroner. Utgiftene våre er større enn inntektene, så der har vi et problem, sier Bortne.

Venstre prøver i årets valgkamp å få frem budskapet sitt gjennom kanaler som ikke koster penger, som internett og media.

— I tillegg har vi valgt å fokusere på et enkelt budsak: «Best på skole, best på miljø». Forhåpentligvis gjør det at vi klarer å nå ut til folk selv om vi mangler ressurser, sier Bortne.

Solgte et hus

Arbeiderpartiet er det partiet som har suverent mest å rutte med i valgkampen. Med sitt budsjett, som er på en million, har de nesten dobbelt så mye som Frp, som ender opp på annenplass.

— Bergen Ap finansierer valgkampen først og fremst med penger som er investert i aksjer og obligasjoner etter at vi solgte et hus i Bergen sentrum for åtte år siden, forklarer fylkessekretær Stian Nyhus.

I tillegg får partiet noe støtte fra arbeiderpartiet i Hordaland og sentralt. Pengene går først og fremst til reklame, som annonser på nett og i aviser. Andre utgifter er trykt materiell og leie av scene og valgbod. I tillegg til roser som deles ut til potensielle velgere.

Høyre har spart opp sine midler i årene mellom valg, og har en halv million å bruke. De får imidlertid også hjelp fra høyere hold.

— Mye av valgkampen drives i samarbeid med Hordaland Høyre, til sammen med dem er budsjettet vårt på 1,3 millioner, sier fylkessekretær Ole Kristian Hopp.

Også Frp samarbeider med fylkespartiet, og har til sammen med dem et budsjett på en million kroner.

Må kjøpe kandidatene

SV finansierer valgkampen ved å sette av 50.000 kroner de årene det ikke er valg. I tillegg på alle partiets folkevalgte donere 20 prosent av honorarene sine årlig.

— Det tilsvarer omkring 100.000 kroner, så faktisk finansierer de folkevalgte mer enn halve valgkampen, sier SVs partisekretær i Bergen, Kjartan Haugsnes.

Litt overraskende er det kanskje at lilleputtpartiet RV har det fjerde største valgkampbudsjettet i Bergen. Med sine 230.000 kroner har de mer enn dobbelt så mye å rutte med som både Venstre og Senterpartiet.

— Midlene våre stammer først og fremst fra lokale innsamlinger, sier 1.-kandidat for Bergen RV, Stine Akre.

Hun forklarer at store deler av budsjettet brukes til å «kjøpe fri» kandidatene, slik at de kan bruke tid på valgkampen i stedet for sine vanlige jobber.