Klokken 13.30 i går gikk Odd Roger Enoksen av som olje— og energiminister. Sist sommer ba han statsminister Jens Stoltenberg om å få fratre som statsråd, mens han ble overtalt til å sitte til etter kommunevalget.

Da Åslaug Haga tok over hans kontor og kontorstol i går, sa hun at Senterpartiet hadde «fått lov til å låne Enoksen» i to år ekstra. Nå var låneperioden over. Enoksen reiser hjem til Andøya - og til familien som han åpenbart setter stor pris på.

Kronen på verket

— Vi vet hvor mye Anne-Kari og Mette har savnet deg. Særlig din yngste datter, denne berømmelige Mette, som vi har hørt så mye om. Nå går flagget til topps på Andøya, sa Haga. Og dermed rant tårene for Odd Roger Enoksen.

Enoksen trakk i går frem to saker som han gjerne skulle ha klart å løse, før han forlot statsrådsposten: Kraftavtaler for industrien og kraftkrisen i Midt-Norge. Det klarte han ikke, og overlater dermed problemet til partileder Haga.

Hun sier at det er en sak Enoksen er spesielt godt fornøyd med - eller som er selve «kronen på verket»:

— Hjemfallsretten, og at eierskapet til vannkraftressursene skal være hos folk.

Satser på bostedsløse

Åslaug Hagas siste dag som kommunalminister var vemodig for henne, men hun forlot et departement som har opplevd en økonomisk oppgangstid svært få er forunt. Haga sier at kommunene, på hennes to år som statsråd, har fått økt bevilgningene med 20 milliarder kroner, samt at de har fått 8 milliarder kroner i økte skatteinntekter.

Hagas erstatter, Magnhild Meltveit Kleppa, slår allerede nå fast at noen tilsvarende økning ikke er aktuelt, men at kommunesektoren også i 2008 vil få mer penger.

I sin avskjedshilsen trakk Haga frem at Meltveit Kleppa er spesielt engasjert i fattigdomsspørsmål.

— Jeg har merket meg at Haga har sagt at hun ønsket å gjøre mer for de bostedsløse. Det skal jeg nå følge opp, sier Magnhild Meltveit Kleppa.

Hun forlater posisjonen som partiets parlamentariske leder i Stortinget. Den jobben overtas trolig av Lars Peder Brekk som har fungert som nestleder.

AVSKJEDSKLEM: En tydelig rørt Odd Roger Enoksen overrakte i går ettermiddag roret i olje- og energidepartementet til partifelle Åslaug Haga. Enoksen trer tilbake for å få mer tid med familien.
Erichsen, Jarl Fr.