MARI HORVE

Det er ikke nødvendig å bruke en dag på nett for å finne den billigste billetten. Fem minutter var mer enn nok for våre forsøkskaniner.

— Det er bare ett nettsted som gjelder, og det er restplass.no, sier Espen Mario Villavicencio Petersen. I løpet av få minutter har han funnet frem billigste flyreise mellom Stavanger og Barcelona, med utreise 5. august og hjemreise 10. august. To voksne vil spare 1264 kroner på nettbestillingen i forhold til billigste reisebyrå.

Alle kan

Reiseruten og alle tidspunktene kommer opp på skjermen. Paul Lucey greier ikke finne noe rimeligere på sin skjerm.

— SAS tilbyr samme reise samme dato for 3284 kroner. Jeg tror ikke noe er billigere enn restplass.no, sier Lucey.

De to driver internettcafeen c@fe.com i Stavanger, og er kanskje mer erfarne enn folk flest på nettet. Men bestilling på nettet krever ikke mye datakunnskap.

— Å bestille en reise på nettet er like enkelt som å åpne en dør. Hvis du har reisedatoene, tar det rundt fem minutter å bestille. Mange synes det er skummelt å betale på nett, men det er helt trygt, mener Villavicencio Petersen.

Byråer er ut

Å bestille billetter fra lavprisselskapet Ryanair kan være en mer komplisert prosess.

— Prisene er ikke inkludert skatter og avgifter, og du får ofte opp prisene i forskjellige valutaer. I tillegg må du legge til utgiftene til buss til Haugesund og til Barcelona, sier Lucey.

Både Villavicencio Petersen og Lucey har kuttet ut reisebyråer når de skal fly. Men det er ikke alt som kan kjøpes på nettet.

— Hvis jeg for eksempel skulle på familieferie, ville jeg foretrukket å gå til et reisebyrå. Det er mye bedre å snakke med noen for å finne det rette stedet, enn å lese alt fra en dataskjerm, mener Lucey.