Staten legger fram sitt tilbud til jordbruket fredag klokken 11.00, opplyser Landbruks— og matdepartementet. Det blir pressekonferanse klokken 12.15 hvor partene i jordbruksforhandlingene vil være til stede. Ifølge NRK skal tilbudet fra staten være på drøye 1 milliard kroner.

– Jeg er fornøyd med at det er blitt enighet om rammene for jordbruksoppgjøret, sier parlamentarisk leder i Sp, Lars Peder Brekk, til NTB.

Minstekrav

– Det er bra at regjeringspartiene er blitt enige. Jeg håper det resulterer i et skikkelig godt tilbud som det er mulig å starte forhandlinger på, sier generalsekretær Harald Milli i Norges Bondelag til NTB.

Bondelaget har krevd et tilbud på minimum 1 milliard kroner for i det hele tatt å gå inn i forhandlinger. Dermed ser det ut til at regjeringen med sitt tilbud på drøye 1 milliard imøtekommer bøndenes minstekrav.

Uenige

Statens tilbud til bøndene i jordbruksoppgjøret er blitt utsatt flere ganger fordi det har vært stor uenighet internt i regjeringen om tilbudets størrelse. Striden har stått mellom Sp på den ene siden og Ap og SV på den andre. Flere har spekulert i om regjeringssamarbeidet ville sprekke på grunn av uenighetene.

Onsdag la Senterpartiets stortingsgruppe et sterkt press på partileder Åslaug Haga og de andre Sp-statsrådene i regjeringen for å redde bondeoppgjøret.

Bøndene krever rekordhøye 3,3 milliarder kroner i årets oppgjør. Fjorårets krav var på 2,1 milliarder kroner. Bøndene har varslet aksjoner rundt om i hele Norge dersom tilbudet fra staten ikke blir bra nok.

ENIGE: Partilederne Jens Stoltenberg (Ap), Åslaug Haga (Sp) og Kristin Halvorsen (SV) har kommet til enighet i landbruksoppgjøret. Tilbudet vil bli offentliggjort fredag.
Bergens Tidende