I rundt tre uker har Terje Tørrissen og Agnar Aspaas vært enige om at Anders Behring Breivik var og er tilregnelig.

— Vi begynte hver for oss og dannet oss et inntrykk, sa Tørrissen på en pressekonferanse i ettermiddag.

I begynnelsen av mars begynte de å diskutere diagnoser og spørsmålet om tilregnelighet, ifølge Tørrissen. Og først i midten av mars leste de den første sakkyndigrapporten.

— Vi ønsket ikke å diskutere så mye av den forrige erklæringen før midten av mars. Den skulle ikke farge våre konklusjoner, sier Tørrissen.

Manipulasjon

Når Breivik selv kom inn på temaet om den første sakkyndigrapporten, styrte de selv unna.

På spørsmål om hvordan de så på faren for å bli manipulert av Breivik, svarte Aspaas slik:

— Ja, det er noe vi har måttet vurdere opp mot all annen informasjon vi har hatt.Breivik har selv uttrykt et sterkt ønske for å bli kjent tilregnelig.

Slik er status, seks dager før rettssaken begynner:

  • Konklusjon: Tilregnelig. Agnar Aspaas og Terje Tørrissen vurderer Breivik til at han verken var psykotisk på gjerningstidspunktet eller i samtale med dem senere.
  • Konklusjon: Utilregnelig. Synne Sørheim og Torgeir Husby, de to første sakkyndige, vurderte Breivik som paranoid schizofren med vrangforestillinger. Han var, mener de, psykotisk både under planleggingen, gjennomføringen og i etterkant av 22. juli.

Alle fire skal vitne i den siste uken av rettssaken, sent i juni.

... og en femte ekspert

Det samme skal Randi Rosenqvist, som ble hyret av Ila fengsel og forvaringsanstalt for å gi en uavhengig vurdering av gjerningsmannen. Rosenqvist har vurdert Breivik til å ikke være i psykose.

Hun er tidligere leder av psykiatrigruppen i Den rettsmedisinske kommisjon, som må godkjenne det faglige innholdet i sakkyndigrapportene.

Aspaas sier de ikke har funnet noen tegn på psykose hos Breivik. De vil ikke kommentere hvorfor de har kommet til en annen konklusjon enn Sørheim og Husbyl.

— Vi konstaterer at vi har kommet til en annen konklusjon. Så er det opp til retten å vurdere, sier Aspaas.

Den 310 sider lange rapporten skal først vurderes av Den rettsmedisinske kommisjon. De har varslet at de ikke vil rekke å bli ferdig med sin vurdering før rettssaken er godt i gang.

VAR ALENE: Ingenting tyder på at flere enn Anders Behring Breivik sto bak skytingen på Utøya 22. juli i fjor, mener politiet. Her fra det siste fengslingsmøtet i Oslo tingrett 6. februar.
Håvard Bjelland