I fjor var det hakket før Kjetil (32) og Øygunn (33) kastet ting etter hverandre. I dag ser Espeland-ekteparet så forelsket ut at journalisten lurer på om de skal kaste seg over hverandre like foran øynene våre.

Kjølig Syden-ferie

Småbarnsforeldre kjenner seg kanskje igjen. I 11 år var det bare Kjetil og Øygunn. Så kom lille Mathilde (3). Og tidsklemmen.

— Man skal jo helst ikke si slikt. Men jeg var vant til livet uten barn. Vant til å jobbe så lenge jeg ville. Plutselig ble alt snudd på hodet. Men krisen hadde nok kommet uansett. Forholdet vårt var i ferd med å visne bort, forklarer Kjetil.

Og legger til:

— Det er en helt forferdelig følelse. Å miste kjærligheten til den du egentlig er så veldig glad i.

Øygunn merket at noe var galt. Men Kjetil blånektet. I ett helt år. Låste seg inne. Først etter en mislykket Syden-ferie, bestemte han seg. Dette kan ikke fortsette.

— Jeg frøs fast da Kjetil endelig sa det var noe vi måtte snakke om. Tenkte: Nå kommer det, nå har han funnet en annen, sier Øygunn.

Da kortene var lagt på bordet, reagerte 33-åringen med en underlig blanding av skuffelse og lettelse.

— Det var jo trist at han følte vi var i ferd med å gli fra hverandre. Men samtidig var jeg overbevist om at dette var noe vi kunne løse, forklarer hun.

På kjærlighetsskole

Det var Kjetil også. For en ting hadde han bestemt seg for: Å ende i skilsmissestatistikken var uaktuelt.

— Gløden var borte. Men så lenge gløden har vært der, er det håp. Øygunn foreslo Familieskolen, et kristent samlivskurs. Jeg var skrekkelig skeptisk, men ble til slutt overbevist. Noe måtte vi jo gjøre.

En hel vinter gikk ekteparet i kjærlighetsskole. Sammen med 50 andre par. Det ble vendepunktet.

— Vi fikk en a-ha-opplevelse. Det å få satt samlivsproblemene i en sammenheng, gjorde inntrykk. Særlig det å kunne snakke med andre par som slet med akkurat de samme tingene, sier ekteparet.

— Hva lærte dere, da?

— Masse! Å akseptere at det er biologiske forskjeller mellom mann og kvinne. Kvinnfolk tror vi skjønner hva som skal til, uten at de forteller det til oss. Men slik er det jo ikke. Vi har ikke nubbesjans!

Kjetil smiler lurt:

— Kurslederne var veldig åpne på seksualitet, selv om skolen er et kristent opplegg. Vi ble for eksempel fortalt at det var helt ok at kvinnen ga sin mann en kjapp én. Men bare av og til, altså!

Ingen Behn-kloning

Men romantikken, da? Kjetil humrer forsiktig. Noen Ari Behn-kloning har han ikke blitt.

— Men jeg prøver jo å dra hjem en blomsterkvast i ny og ne. Dessuten tegner jeg av og til smileansikt når jeg smører matpakken hennes. Det liker hun godt.

"Hmm", tenker journalisten. Han som aldri har smurt nisten til kjæresten sin engang...

Passer dere sammen? Klikk på lenken til høyre og test forholdet i en uhøytidelige partnertest på bt.no!

FORELSKET: – Se forelsket ut, nå da! Øygunn Leite Kallevik setter opp et formanende smil. – Jeg er i konstant hardtrening, repliserer ektemann Kjetil, her med datteren Mathilde på armen.
Foto: Rune Sævig