• Et bevis på at solidariteten står sterkt i det norske folk, jublet Per Rune Henriksen på valgvaken til Arbeiderpartiet i Bergen i natt.

Stemningen steg til de store høyder i Ap-høyborgen Folkets Hus i Håkonsgaten da de første valgdagsmålingene viste rødgrønt flertall.

Utover kvelden ble den lystige atmosfæren avløst av lett bekymrede miner over halvliterne og rødvinsglassene på valgvaken. Ved 22.30-tiden stålsatte mange av partifolkene seg til en lang natts ferd mot spenningsutløsning om regjeringsmakten. Hver prognose som pekte i rødgrønn favør, ble møtt med jubel og klappsalver.

— En ting er i hvert fall sikkert: Høyre og Kristelig Folkeparti er de store taperne. De to partiene må uansett sitte igjen med en flau smak i munnen hvis de har tenkt å klamre seg til regjeringskontorene, sa listetopp Olav Akselsen til BT, mens han inntok en gryterett omgitt av partifeller som holdt ham løpende orientert om utviklingen i mandatfordelingen.

Selv om regjeringsthrilleren fortsatt var uavklart da denne utgaven av BT gikk i trykken, gledet Ap-folkene seg over en fremgang på sju-åtte prosentpoeng i fylket. Alt tydet på at Ap får fire representanter på den nye Hordalands-benken.

Seiersoppskriften

Akselsen er ikke i tvil om at vinneroppskriften for Ap har vært å fokusere på mer til skole, eldreomsorg og kommunene.

— Jeg har ikke møtt noen velgere som har vært opptatt av skatter og avgifter, sa Akselsen.

Han ville ikke spekulere i utsiktene til statsrådsjobb i en ny rødgrønn regjering. Går den drømmen i oppfyllelse, vil femtekandidaten, 23 år gamle Dag Ole Teigen fra Fjell, suse inn på Stortinget.

— Da vil jeg helst jobbe med utdanningssaker eller bistandspolitikk, sa Teigen til BT.

En stund tidlig på kvelden lå han an til direktemandat, men etter hvert som resultatene tikket inn ble det klart at sjansen til stortingsplass går gjennom regjeringstaburett til Akselsen eller Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Høyres løse kanon

Frykten for RV på vippen lå tykt utenpå mange av Ap-folkene tidlig på valgvaken.

— RV på vippen vil skape en krevende situasjon for en rødgrønn regjering, fastslo Strøm-Erichsen.

Gleden over egen fremgang ble ikke mindre av at den tradisjonelle hovedfienden Høyre gjorde et katastrofalt dårlig valg også i partileder Erna Solbergs hjemfylke. Og da ordfører Herman Friele dukket opp på storskjermen brøt jubelen løs i rosenes leir.

— Friele har vært en løs kanon på dekk for Høyre i denne valgkampen, sa en sentral partirepresentant, med dårlig skjult skadefryd.