I PUR BEGEISTRING over nyheten om den nyfødte, kvinnelige tronarvingen dro vi på shoppingrunde for å finne passende babyklær. Peilet inn på en priskategori som nødvendigvis ikke er midt i blinken for dem av oss som føler intenst på at det minst er to evigheter siden desemberlønningen.

Hos Babyshop Sengemagasinet i Chr. Michelsens gate henger en vakker dåpskjole i silke fra Burberry. I prisen på 2598 kroner er dåpsluen heldigvis inkludert. Den elfenbenshvite kjolen har vaffelsøm på brystet, og det lange skjørtet er posete nederst.

— VI SELGER dåpskjoler som koster opptil 4000 kroner, forteller daglig leder Lill Søvik mens hun finner frem et lite babyrosa hverdagsantrekk i størrelse tre måneder.

Under de bitte små føttene er de umiskjennelige brune Burberry-rutene, som også går igjen i kragen og pyntesnoren som er festet foran på brystet. Den todelte sparkedrakten koster 715 kroner, men det forhindrer ikke at det er en populær dåpsgave.

TRILLENDE INN gjennom butikkdøren kommer Marianne Nesbø Ådland med ni måneder gamle Synne i vognen. Det lille gullet smiler strålende, også etter at Bergens Tidendes utsendte spør mamma om det er greit at vi bruker noret som modell.

Ting tyder på at lille Synne kommer til å nikose seg i prøverom når hun blir eldre. Smilet er så bredt at jentungen slever mens hun blir iført strømpebukse, sko, kjole, kåpe og hatt. Prisen på det italienske antrekket til gullungen kommer på hele 3212 kroner.

— Jeg kjøper heller dyre klær på salg til 50 eller 70 prosent, de italienske kjolene de har her er aldeles nydelige, konstaterer Marianne Nesbø Ådland som også er mamma til tvillingene Vilde og Erlend på fire år.

— Barna vokser veldig fort, og det viktigste nå er at klærne er rene og strøkne. Synne gulper hele tiden, og må ha nye skift tre-fire ganger om dagen. Da er det greit å kunne handle på Hennes & Mauritz, presiserer trebarnsmoren.

— Sant du er min lille prinsesse? sier mamma Marianne og gir blide Synne en suss.

Besteforeldre er den beste kundegruppen hos Babyshop. Spesielt bestemoren som hvert år handler julegaver for 10.000 kroner fordelt på tre-fire barnebarn. Hun er opptatt av kvalitet, men skygger helt unna når det er salg.

— Alle skulle ha vært sånn, sier butikkeier Lill Søvik og smiler ved tanken.

HOS SANDY'S mor og barn i Gågaten finner butikkdamen frem et kult hverdagsantrekk til små jenter fra det franske merket Ikks.

Et koksgrått dongeriskjørt og en tøff rosa topp. Med røde, pene sko fra Buckle my shoe, som visstnok de engelske kongebarna også bruker, kommer prisen på 1202 kroner.

I SORIA MORIA -butikken i Markeveien griper daglig leder Reidun Haukanes resolutt etter en dukke og kler på henne en nydelig rosebukse i ull, matchende rosa ulljakke med bamseknapper og en hvit bomullsbluse med broderte roseknopper. Antrekket, som er designet av Sara Milford og Elly Prestegård, koster 1005 kroner.

— Vi selger svært mye av disse klærne, det er så god kvalitet at de går i arv, sier Reidun Haukanes.

PRINSESSEKRONE , håndlaget i fleece, får du kjøpt hos Min engel i Øvregaten. Vibeke Østerdahl fra Summ design i Bergen har laget kronen som praktisk nok kan vaskes på 40 grader. Prisen er 299 kroner.

— Kanskje kan Friele gi kronen i gave fra Bergen. Den er nå en prinsesse verdig, slår butikkinnehaver Gunn Monsen fast.

Rosa tøfler i tovet ull fra tyske Giesswein til 299 kroner passer kanskje også små prinsesseføtter.

— Bergenserne er mye mindre merkefokuserte enn det du skulle tro. Når folk ser en vare de liker, spør de sjelden hva den koster. Dessuten er kundene svært glade for norsk design i butikkene og betaler gjerne ekstra for det, forteller Monsen.

I likhet med de andre damene vi møtte bak disken, håper hun at dronning Sonja stikker innom neste gang hun er i byen. Presanger er nå alltid kjekt, også for små prinsesser.

PRETTY IN PINK: En prinsessedrøm av et antrekk foreslår Reidun Haukanes hos Soria Moria. <p/>FOTO: MARITA AAREKOL
KONGELIG KLEDD: Synne Nesbø Ådland leker fotomodell i et italiensk antrekk til 3200 kroner. Så dyrt kledd er godungen på ni måneder vanligvis ikke, hun gulper seg til tre-fire skift daglig.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL
HVERDAGSPRINSESSE: Dongeriskjørt og tøff topp fra franske Ikks, røde sko fra Buckle my shoe.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL
ROYAL DESIGN: Kronen i fleece er Vibeke Østerdahl mester for, tyske tøfler i tovet ull.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL