Etterforskningsleder Terje Lunde og politiadvokat Kjersti Hegerberg i Sør-Trøndelag politidistrikt orienterte om pågripelsen på en pressekonferanse på Politihuset i Trondheim torsdag ettermiddag. De var sparsomme med opplysninger, utover det faktum at mannen er pågrepet og tatt i avhør, og at han er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap.

Torsdag ettermiddag var det ennå ikke oppnevnt noen forsvarer, og det er ikke tatt standpunkt til spørsmålet om varetektsfengsling.

Mahmed Jamal Shirwac – 46 år gammel og av somalisk opprinnelse – ble funnet drept med flere skudd i sin bil i Ringvålveien på Heimdal natt til lørdag 23. august. Politiet fikk melding klokka 01.24.

Drapsvåpen ikke funnet

Drapsvåpenet – et skytevåpen – er fortsatt ikke funnet. Terje Lunde opplyste at det torsdag pågikk ransaking. Han opplyste også at den siktede er etnisk norsk, at han er bosatt i Trondheim, og at han er «kjent for politiet».

Det er opplyst at pågripelsen skjedde uten dramatikk, et sted utenfor Trondheim. Om han ble pågrepet i Trøndelag, ville Lunde ikke svare på. Mannens eksakte alder er ikke opplyst, og heller ikke hva som tidligere har brakt ham i kontakt med politiet.

Tre ukers etterforskning

Den første – og hittil eneste – pågripelsen i denne drapssaken kommer etter nesten tre ukers omfattende etterforskning med 25-30 etterforskere. Politiet har samlet et stort materiale, gjennomført rundspørringer og vært i kontakt med cirka 400 personer.

Terje Lunde sier at det gjenstår mye arbeid, og han understreker at etterforskningen fortsetter «i full bredde». Han vil foreløpig ikke fortelle hvilke opplysninger som har gitt grunnlag for pågripelse og siktelse av en bestemt person.

– En konkret, tradisjonell etterforskning har ført oss dit, sier han.

Ordknappe om aksjon

På spørsmål om politiet jakter på flere personer, svarer Lunde slik:

– Jeg kan ikke si at andre er involvert i saken.

Sent torsdag kveld aksjonerte politiet mot et bolighus i Oppdal, men man vil ikke opplyse om aksjonen har sammenheng med drapssaken.

– Jeg kan bekrefte at det har vært en politiaksjon i Oppdal i kveld, men kan ikke kommentere den ut over det, sier Wiktor Pedersen, operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, til NRK Trøndelag.

Ned Alley