Brannen brøt ut i 5-tiden torsdag morgen, men Sysselmannen på Svalbard ble først varslet klokka 12.30. Årsaken til brannen er ikke kjent. På tidspunktet brannen startet, var det 31 arbeidere i gruva. 29 ble berget ut uskadd, og to ble meldt savnet. Torsdag kveld meldte Svalbardposten at en av de savnede er funnet omkommet.

Kullgruva eies og drives av det russiske selskapet Trust Arktikugol,

450 meter

Brannen skal torsdag kveld være under kontroll, men ikke slukket. Gruvesystemet som har blitt rammet er omfattende. Området hvor brannen brøt ut strekker seg ned til 450 meter under bakkenivå. Den siste savnede kan være hvor som helst i systemet.

– Vi vet ingenting om skadeomfanget. Vi vet heller ikke om det brenner i maskiner eller i kullet. Vi konsentrer oss nå om brannslukking og lokalisering av de savnede, sier overbetjent Olav Tombre hos Sysselmannen på Svalbard til NTB torsdag ettermiddag.

Redningskorpset og store deler av det øvrige gruvekorpset i Barentsburg er involvert i brannslukkingen.

Norsk ansvar

Selv om brannen oppsto i den russiske bosetningen i Barentsburg er den underlagt norsk jurisdiksjon. Norsk politi og Arbeidstilsynet vil samarbeide om etterforskningen. Arbeidstilsynet var torsdag på vei til Svalbard.

– Norge har det fulle ansvaret for dette området. Dette vil bli etterforsket som hvilken som helst norsk arbeidsulykke, sier Tombre.

Helikopterstyrt

Dette er den andre ulykken på kort tid som rammer det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol. Søndag 30. mars i år styrtet et av selskapets MI8-helikoptre da det skulle lande på Heerodden i Barentsburg. Tre personer omkom, og to ble alvorlig skadd i ulykken.