ELISABETH JACOBSEN kiropraktor

Skjelettet er ikke fullvokst før tidlig i 20-årene. Gjennom hele barne— og ungdomstiden dannes grunnlaget for den ryggen du skal leve med resten av livet. Og selv om også voksne skjeletter er i stand til å forandre seg – tenk bare på beinbrudd – er det forebyggende arbeidet i ungdommen uhyre viktig. Noter derfor følgende:

RANSEL: Må ha reguleringsmuligheter, helst både brystrem og hoftebelte. Vekten av sekken skal bæres på hoftene. De er kraftige og nærmest designet for vektbæring. Det er ikke skuldrene, de er laget for bevegelse og er langt skrøpeligere. Ranselen skal helst ikke ha en fast ramme, men en som kan reguleres mens barnet vokser. Skulderremmene bør være brede og polstrede så vekten blir fordelt på en så stor flate som mulig. Når man pakker sekken, skal de tyngste tingene være nærmest ryggen og de letteste lengst ute.

SKO: Her er det viktig at det er god plass, minst en centimeter ekstra når du kjenner på stortåen. Husk at et barns skjelett vokser litt i rykk og napp, så sjekk plassen i skoene med jevne mellomrom. Store sko gjør at barnet lett snubler og blir klumsete. Ikke velg sko med helt flat, tynn såle. Sålen skal være støtdempende og gjerne buet innvendig langs innsiden. Kjenn at skoen er fleksibel uten å være for myk, og den skal være lett. Det er bare å innse det med en gang: Sko er en betydelig utgiftspost, det blir lett et par tusen i året pr. barn. Dette er ikke posten du bør spare på, for gode sko sparer ryggen for unødig mye støt og belastning.

LESEPLASS: En fast leseplass er viktig. Den må ha god belysning og helst regulerbar stol og pult. Arbeidsbordet bør helst helle nedover mot barna så de slipper å strekke nakken så langt frem for å lese. Har man ikke dette, er det lett å lage en liten kasse av en sponplate med en vinkel på hver side og med en liten stoppelist nederst. Nesten gratis. Kan anbefales for alle som sitter store deler av dagen og har litt trang økonomi. Noen barn elsker å sitte ved kjøkkenbordet og gjøre lekser, og har man en liten lesekasse, er det lett å flytte den med seg dit.

AKTIVITET: Her gjelder det å finne en middelvei. For mange aktiviteter blir et stressmoment både for barna og for «taxisjåfør-foreldrene». Barn er naturlig aktive, så din jobb er å introdusere forskjellige aktiviteter for dem slik at de finner en aktivitet de liker og føler at de mestrer. Hvis Petter ikke liker å spille fotball, liker han kanskje klatring. Når man utvikler seg motorisk, vil også andre egenskaper utvikle seg parallelt, for eksempel språk. Det finnes i dag veldig mange passive aktiviteter for barn. Tv, video, pc-spill, internett osv. Her vil jeg komme med et lite råd: Ha et avtalt antall timer i uken til tv- og pc-spill. Du som voksen må ta styringen og hjelpe barna til å få gode vaner. Og finner de en sportsgren som de liker og mestrer, vil de ha nytte av det resten av livet.

SELVTILLIT: Akkurat som hos voksne, blir barnekropper påvirket av både fysiske og psykiske forhold. Dårlig selvbilde, en følelse av ikke å mestre oppgaver eller ikke leve opp til forventninger kan gi rund rygg og sammensunkne skuldre. Tenk på hva du sier og hvordan du ordlegger deg.