KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

I går fikk det norske folk møte henne for første gang i et lengre tv-intervju hos Knut Olsen i Redaksjon 21.

For alle som har fulgt saken var det ikke mye nytt å høre, men tv-intervjuet med den 21 år gamle jenten fra Oldedalen i Nordfjord bekreftet inntrykket fra forrige lørdag: Her er en jente tøff nok til å hamle opp med Hagen.Cathrin Rustøen har lagt bak seg skammen og skyldfølelsen etter overgrepet hun skal ha vært utsatt for. Offerrollen ble snudd på hodet da hun på et offentlig møte, med media til stede, rettet sine ødeleggende anklager mot partiledelsen. Rustøens tale vil bli stående som en milepæl for hvordan vi snakker om og behandler voldtekter her i landet.

Noe nytt brakte intervjuet i Redaksjon 21. Ti dager har partiledelsen i Frp brukt til å bedyre hvor sterkt de og særlig Siv Jensen rådet Cathrin Rustøen å gå til politiet.I går hevdet Rustøen at Siv Jensen tvert imot var synlig lettet da hun fikk høre at saken ikke var blitt anmeldt. Her står påstand mot påstand.

Likedan var det et tankekors å høre den gråtkvalte moren til 17-åringen fortelle at verken Terje Søviknes eller partiledelsen noensinne tok kontakt med familien for om mulig å snakke ut om hendelsen på FpUs landsmøte i januar i fjor.Dette er i samsvar med hva Terje Søviknes innrømmet på pressekonferansen i Lysefjorden forrige uke. Bare en gang har Søviknes snakket med familien som anklager ham for sex-misbruk. Da var det jentens familie som ringte, fortalte Søviknes.

Cathrin Rustøen sa ingenting i går om opptakten til fylkesårsmøtet forrige helg. Hvem som visste og hvem som ga hvilke råd før hun entret talerstolen.Men i den grad hun er blitt brukt som et våpen for verstingene, er det partiledelsen selv som har drevet henne i armene på dem. Det sto klarere enn noensinne etter gårsdagens møte hos Knut Olsen.