Om 15-20 år er det virkelighet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Forslaget fra daværende RV-politiker Jon Michelet ble latterliggjort og betegnet som ekstremt i 1987 – selv i RV fikk forslaget en lunken mottakelse, ifølge Dagsavisen.

— Innen 15-20 år kommer en million innbyggere i Norge til å ha innvandrerbakgrunn. Det må vi leve med, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til VG.

Støre leder Arbeiderpartiets integreringsutvalg, som nå starter arbeidet med å med å vurdere om det skal lages et bedre regelverk for blant annet ekteskap, klær i skolen og hjemmeværende koner.

— Der jeg kommer fra er det ikke greit å være gift med sin fetter. Det tenker jeg er et tema som går på frihet for andre- og tredjegenerasjons innvandrere, dersom de systematisk må gifte seg med slektninger, sier Støre.

Han liker heller ikke at det i enkelte innvandrermiljøer er status med hjemmeværende kone.

— At kvinner velger å gå hjemme er noe vi åpenbart ikke kan regulere oss bort fra, men dette kan være i grenseland mellom frihet og tvang.

— Kvinners stilling vil være helt sentralt i arbeidet i integreringsutvalget. Vi må ha et regelverk som gjør det forbudt å holde kvinner nede. Men også normer og verdier teller, sier utenriksministeren.