— Bokhandlene står på hodet i dagene før Mammut-salget, sier bokansvarlig Jan Beyer i ARK Beyer i Bergen. Han er i ferd med å pakke ut tusenvis av bøker som skal legges fram på salget.

De siste ukene er det sendt ut en million bøker fra forlagene, og i helgen gjøres alt klart til det store salget. I tillegg til bøkene i Mammut-katalogen, legger ARK Beyer ut en rekke titler fra eget lager. Det samme gjør de andre bokhandlene som deltar i salget.

Mammut-slutt?

Siden 1964 har det vært Mammut-salg av bøker hvert annet år. Denne gang er det bare ett år siden forrige Mammut, og leder i Mammut-komiteen, Even Kaalstad, sier at årets salg er et prøveår.

— Før sommeren skal vi vurdere om vi skal ha Mammut-salg hvert år, hvert annet år eller om Mammut forsvinner, sier Kaalstad til NTB.

Bakgrunnen for at Mammut-salgene kan forsvinne, er at den nye bransjeavtalen tillater fri prisdannelse på fjorårets bøker fra 1. mai året etter. I bokbransjen er det spekulert i om dette kan føre til at de ulike bokhandlerkjedene arrangerer sine egne salg i mai i stedet for å satse på Mammut.

En million

— Jeg tror Mammut er et så innarbeidet merkenavn at det vil bestå i en eller annen form. Vi ser at disse salgene trekker folk som ikke går så ofte i bokhandelen, sier Kaalstad.

Salget er et samarbeid mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen. Mammut-salget varer i 14 dager, men mange bokhandlere velger å la bøker som ikke er solgt, bli liggende til nedsatt pris. Mange velger også å sette prisen ytterligere ned eller selge i pose eller som kilovare for å bli kvitt de siste rester.

Kaalstad sier at de bøkene som var bestselgere da de kom ut, også er bestselgere under salget – hvis de fortsatt er å få tak i.

— Dessuten selger vi bra med barnebøker under Mammut-salget. Det setter vi pris på, for det innebærer at barna kommer til å lese mer, sier Kaalstad.

Unge og gamle

Jan Beyer sier at ikke minst studenter og pensjonister er flinke til å benytte seg av Mammut-salgene.

— Her kan de få bøker ned til en brøkdel av prisen, sier han og viser fram en stor stabel med «Ringenes Herre» av J.R. Tolkien. Den er satt ned til en firedel av gammel pris. Beyer regner med at dette blir en av bestselgerne under salget.

— Vi har mange godbiter å by på mandag, sier Beyer som ikke tror Mammut salgene vil forsvinne. Det kan nok bli boksalg også i mai og andre tider på året, men Mammut er innarbeidet som noe spesielt hos publikum, mener han og ser fram til at butikken fylles av kunder mandag morgen.

Billig

Kjente forfatternavn og populær skjønnlitteratur er å finne på årets salg. Lars Saabye Christensen er representert med tre bøker, deriblant «Halvbroren». Den prisbelønte boken «Ut og stjæle hester» av Per Petterson legges ut, det samme med bøker av Ingvar Ambjørnsen.

En rekke utenlandske skjønnlitterære forfattere er med, og krimglade kan finne spenning av blant andre Liza Marklund, Unni Lindell og Karin Fossum.

Flere verker og praktbøker er på salg og det er et rikt utvalg i kokebøker og andre nyttebøker.

Ettersom det var salg også i fjor, er årets Mammut-salg noe mindre enn vanlig. Til sammen 750 titler er å finne i årets Mammut-katalog mot over 1.000 i fjor.

SALG: Bokansvarlig Jan Beyer i ARK Beyer i Bergen stabler et stort antall bøker som forberedelse til Mammut-salget som starter mandag. FOTO: SCANPIX