Eiffeltårnet i mørke. Et svart rådhus i Bergen. Skyskrapere uten lys i London. Slik blir det om kvelden lørdag 28. mars. Den verdensomspennende aksjonen som setter fokus på verdens strømforbruk kommer til å merkes av en milliard mennesker.

— Vi kaller det den største demonstrasjonen i menneskehetens historie. Målet er å bevisstgjøre folk på klimautslipp og eget forbruk av strøm, sier informasjonsrådgiver Elizabeth Kjønø i Earth Hour.

Ikea og LO er med

Listen over byer og bedrifter som har meldt seg på er uendelig lang; Sydney, London, Stockholm, Paris, Stavanger, Oslo, LO, Ikea, BKK og Tine er bare et lite utvalg.

Aksjonen ble startet av WWF i Sydney i 2007 og har siden spredt seg jorden rundt. I år er første gangen Norge er med.

— Dette øker folks bevissthet. For at folk virkelig skal brenne for noe er det viktig å få dem i gang. Lysslukkingen kan være med på dette. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sier Kjønø.

Hun forteller at de fleste større kommuner har ivret etter å være med på aksjonen.

Mørklagte gater?

Klimasjef i Bergen Eva Britt Isager beskriver aksjonen som en viktig symbolhandling.

— Vi tror dette kommer til å få mye oppmerksomhet globalt sett. Her i kommunen kommer vi til å slukke lyset i alle offentlige bygg. Vi oppfordrer også privatpersoner til å delta i markeringen, sier Isager.

Den opprinnelige planen gikk ut på at alle gater i byen også skulle mørklegges, men dette er nå usikkert.

— Vi må ta en vurdering av sikkerheten før vi bestemmer oss, sier klimasjefen.

Hva synes du om å slukke lys over hele verden? Diskuter saken under!

FORSVINNER: Lysene i Rådhuset blir borte en time den 28. mars.
Odd Mehus