Ennå er det ikke mulig å bli kvitt viruset helt, men stadig nye behandlingsformer gjør at folk lever lenger før de utvikler aids. På 80-tallet levde hiv-smittede 7-8 år før de døde. Antall leveår er nå kommet opp i 10-15.

Hiv— viruset finnes i mange varianter, og det forandrer seg stadig. Det er to hovedtyper av hiv: hiv-1 og hiv-2, som begge har flere undertyper. Hiv-1 er utbredt over hele verden, mens hiv-2 særlig finnes i Vest-Afrika. I tillegg har hiv-smittede sine egne varianter av viruset. Derfor er det så vanskelig å finne effektive behandlinger og å utvikle en vaksine. De viktigste behandlingsmetodene er:

Medikamenter

Det beste tilbudet for hiv-smittede er kombinasjonsbehandling, en «cocktail» av flere medikamenter. Behandlingen ble første gang brukt i 1996, og nye sammensetninger kommer stadig på markedet.

Problemet med medikamenter er bivirkninger og at det oppstår virus som er resistente mot behandling. Noen må leve med kvalme, hodepine og trøtthet. Noen få får alvorlige bivirkninger som nervesmerter, hjerte- og karforandringer, store bulende mager, tynne armer og bein samt fettansamling i nakken.

Behandlingen med medikamenter er svært belastende for den smittede. Men det utvikles nye medisiner som gir mindre bivirkninger og som er lettere å ta. Bare i løpet av det siste året har mange hiv-smittede fått redusert antall tabletter fra 10-15 pr. dag til fire.

I dag koster det i snitt 100.000 kroner pr. år å behandle en hiv-smittet.

Det forskes på nye medikamenter som kan hindre hiv-viruset i å komme inn i cellene. Hiv-viruset er en parasitt, som trenger levende celler for å kunne formere seg.

For fem år siden mente man at det var viktig å begynne med hiv-coctail så snart som mulig. Mottoet var «hit hard and early». Etter hvert som man ble klar over at medisinen ikke kan fjerne virus fra kroppen, og det problemene med resistens og bivirkninger økte, prøver man nå å ha is i magen og vente med behandling.

Antall CD4-celler er et mål for hvor langt infeksjonen er kommet, og hvor motstandsdyktig man er mot infeksjoner. Et friskt menneske har 600-1000 hjelpeceller, CD4-celler, per mikroliter blod. De siste års forskning viser at hiv-smittede klarer seg bra uten å bruke medisiner selv om CD4-nivået er nede på 300-350 celler.

Akutt behandling

En nyhet er behandling av nylig smittede personer. En del får feber, vondt i halsen, utslett og hovne lymfeknuter 1-2 uker etter at de er smittet. Sykdommen minner om kyssesyke, mononukleose, og varer litt over en uke. Ved å gi en kombinasjon av medikamenter, den såkalte hiv-coctailen, til nysmittede personer i ca. ett år, reduseres virusmengden i kroppen. Hiv rekker ikke å forårsake så stor skade på immunforsvaret, og man håper at immunforsvaret skal kunne kontrollere hiv-infeksjonen slik at den hiv-smittede trolig kan leve i mange år uten medisiner. Men obs!: man er fremdeles smittebærer. Denne tidlige behandlingen er fortsatt på eksperimentstadiet, men ses på som interessant og lovende.

Immunterapi

Den mest lovende behandlingen, som det forskes mye på, er å stimulere immunapparatet til å holde hiv-viruset i sjakk, slik at man kan leve i mange år uten medisiner uten å utvikle aids.

Behandlingen er injeksjoner med små biter fra ulike eggehviteemner i hiv-viruset. Misvisende nok er immunterapi blitt kalt vaksine, men det er ikke en vaksine i vanlig forstand.

LES MER OM AIDS- OG HIV-MARERITTET I ET EGET BILAG I FREDAGENS UTGAVE AV BERGENS TIDENDE.