Motstanderne mot den nye ekteskapsloven var skuffete, men fortsatt kampvillige, da de markerte sitt syn utenfor Stortinget onsdag.

Mens stortingsrepresentantene satt inne i salen for å stemme over regjeringens forslag til ny ekteskapslov, sto motstanderne på plassen utenfor med de siste appellene, de siste plakatene og de siste bannerne i denne omgang.

Les også: Trine Eilertsens kommentar

Flere understreket at kampen ikke er over.

— Vi håper at stortingsrepresentantene merker seg det engasjementet som er i denne saken, og at loven blir et tema ved neste valg. Etter valget kan vi håpe på at partiene går inn for å gjøre endringer, sier Øivind Benestad, prosjektleder i nettverket «Ja til ekteskapet», til NTB.

Barnas stilling Barnas stilling var et av de sentrale poengene hos flere av talerne.

— Det er totalt feil å frarøve barn muligheten til å ha en far. Det er barna som blir diskriminert med dette lovforslaget, sa May Helen Molvær Grimstad (KrF), som åpnet appellen.

Nettverket «Ja til ekteskapet» hadde samlet talere fra blant annet Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, fra legestanden og ulike kirkesamfunn. Filosof Nina Karin Monsen og tidligere biskop og Høyre-politiker Per Lønning stilte også opp for i appellen.

Lønning avsluttet sin tale med en real kraftsalve mot Høyre.

— Farvel Høyre. Hvordan kan du våge å kalle deg et konservativt parti? Du er rørende lojal i finanspolitikken, du er rørende lojal i forsvarspolitikken, men du er opprørende troløs i familiepolitikken. Farvel! deklarerte han med ettertrykk.

Lønning fikk applaus og støtte fra mange av de fremmøtte da han ga uttrykk for at han følte seg sviktet av partiet.

— Jeg kunne aldri stemme på en stortingsrepresentant som har stemt for denne loven, sier han.

Kritisk til saksgangen Fremskrittspartiets Åse Schmidt tror ikke velgerne har fått med seg innholdet i lovforslaget.

— Det langsiktige har ikke gått opp for folk. Dette gjelder de voksnes rettigheter, ikke barnas. At dette lovforslaget er kjørt fram i en slik rekordfart, er en skam, sa hun.

Prosjektleder Øivind Benestad er også sterkt kritisk til måten loven har blitt behandlet på. Han savner skikkelig utredning og konsekvensanalyse.

— De har brutt alle forutsetninger for ansvarlig lovbehandling. De rødgrønne partiene hadde konklusjonen på forhånd, sier han.

Hva synes du om ekteskapsloven? Si din mening her!

SCANPIX
SCANPIX
SCANPIX
Åserud, Lise