Mathias Nyhammer Haugens bursdag blir offisiell flaggdag. Ikke bare det: så langt BT vet, vil Mathias også kunne skryte av at han er den vestlendingen som er mest jevngammel med Norges nye tronarving.

Nøyaktig klokken 08.40, 34 minutter før jenten til kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon, kom han til verden på Storken i Bergen. Og som det høver seg for en gutt i den alderen slo han prinsessen også litt på vekten da han ble født. Mathias var ti gram over fire kilo, men var nøyaktig like lang som det nyfødte dronningemnet — 51cm.

— Jo, vi ble ganske tidlig i svangerskapet klar over at tronarvingen og barnet vårt kunne få bursdag på samme dag, sier de nybakte foreldrene, Gøril Nyhammer og Arild Høyland Haugen.

Det er deres andre barn. Fra før har de Markus på fire. Gøril hadde egentlig termin fredag. Men i går natt meldte Mathias fra at han var «i kjømda». Og litt før klokken fem på morgenkvisten satte de seg i bilen hjemme på Kløve i Lindås for å kjøre den timen det tar å komme til Kvinneklinikken.

— Da vi slo på radioen klokken fem, meldte Dagsnytt at kronprinsparet hadde kommet til Rikshospitalet bare en time tidligere. Da kunne vi ikke annet enn le, smiler moren da BT kommer på visitt bare tre timer etter fødselen. Da har pappa og mamma allerede måttet ordne en liten kø av medier som vil intervjue og ta bilder.

— At det skulle bli slikt oppstyr hadde vi ikke forestilt oss, sier foreldrene, som nytter høvet når de likevel får media på besøk til å skryte av servicen og omsorgen de har fått på Storken.

— Fødselstilbudet tar et steg i feil retning om Storken og Barselloftet blir lagt ned, sier de.

Foreldrene regner med at medias interesse for deres nye gullgutt vil dabbe raskere av enn for gullungen på Skaugum.

— Men for oss er han en likevel en stor prins. God som noen, smiler de mot Mathias som ikke kan annet enn å sutre litt over alt oppstyret.

DEN LILLE PRINSEN: Mathias Nyhammer Haugen måtte i går formiddag tåle blitzlamper og tv-lys fordi han tilfeldigvis kom til verden en halvtime før Norges nye tronarving. - For oss er han en prins, god som noen, sier foreldrene Gøril Nyhammer og Arild Høyland Haugen.