MARGUNN REE MICHELSEN

I LILLETVEITVEIEN på Nesttun bor Silje Garlid, Ørjan Teigland og guttene deres Lars og Jakob i et lavenergihus i rekke, og det har de gjort i over et år.

– Vi er kjempehappy. Ikke bare fordi vi sparer strøm, men også fordi det er god luft innendørs. Allergien som jeg var plaget med før, merker jeg ingenting til lengre, sier Ørjan Teigland.

Vi sitter i stuen, og temperaturen er behagelig på tross av at det verken er fyr på peisen eller synlige ovner.

– Vi har bare varme i gulvet på badet og i entreen i tillegg til gasspeisen som vi bare bruken en sjelden gang, sier Silje Garlid.

Paret opplyser at temperaturen innendørs ligger nokså konstant på 22 grader om dagen, mens den kan gå ned i 19 grader om natten. Varmen kommer av at huset er tett, har ekstra isolasjon og dessuten har et ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning.

– I TILLEGG er det den varmen vi produserer selv og varmen fra elektriske apparater som står på, for eksempel fjernsyn eller datamaskinen, forteller Garlid.

Familien har så langt ikke hatt problemer med for lav temperatur.

– Jeg vet ikke helt om jeg vil kalle det for et problem, men det vi har hatt vanskeligheter med er å få ned temperaturen. Om sommeren kunne vi muligens hatt behov for å ha det kjøligere, sier Silje Garlid.

Ellers har de merket seg at det ikke er kuldebroer i huset

– Vi kan sitte i vinduskarmen uten å kjenne verken kulde eller trekk, forteller Garlid.

De fikk høre om lavenergihusene på en litt uvanlig måte.

– JEG LESTE I HUS OG HJEM om Kathrine Quam, og ble rett og slett nysgjerrig på henne. På internett fant jeg sidene til Nexi Bygg, og der leste jeg om prosjektet på Lilletveit. De ble til at vi kjørte opp og kikket, og likte både stedet og husene, forteller Silje Garlid.

– Vi var ikke på desperat husjakt, men hadde begynt å se etter muligheter, og plutselig fant vi huset vi ville bo i, supplerer Ørjan Teigland.

Kathrine Quam, daglig leder i Nexi Bygg a/s, har lenge vært opptatt av klimaforandringene.

– DET BEGYNTE da jeg gikk i frisørlære som 18-åring. Da vi fikk hårspray uten gass, og det var en oppvåkning for meg, forteller hun. Siden den gang har hun vært interessert i problemstillingen.

Da hun oppdaget at Norge var med i et EU-prosjekt om energieffektivisering, representert ved SINTEF og Husbanken, ble hun alvorlig interessert.

– Jeg leste meg opp, og da jeg så hva de hadde fått til i Tyskland, skjønte jeg at det ville komme til Norge også, forteller hun og fortsetter:

– Jeg så det var gull. Bra for miljøet og bra for kundene.

De antatte merkostnadene ble mindre enn hun hadde regnet med. Og erfaringene med dette prosjektet vil hun ta med videre til neste byggeprosjekt. For tiden bygger Nexi Bygg 75 lavenergihus i Bjørndalsmarken, like ved Laksevåg Brannstasjon, og i Øvre Sædal skal de bygge fem passivhus.