• Denne jobben blir et høydepunkt i karrieren, og en guttedrøm som går i oppfyllelse, sier bergenseren Per Kartvedt. Fredag overtar han som sjef for NATOs stående minerydderstyrke i nord.

HEGE PAULSEN

Han innrømmer at det kribler litt i magen, kommandørkaptein Per Kartvedt. Han blir øverste sjef når Norge denne uken overtar den operative kommandoen over NATOs stående minerydderstyrke i nord. I ett år vil bergenseren, som den siste tiden har jobbet i staben til den norske minekrigsflotiljen på Haakonsvern, ha base på det norske kommandofartøyet «KNM Vidar».

— Jeg gleder meg voldsomt til å ta fatt på oppgaven. Det blir veldig spennende, sier Kartvedt. Han overtar sjefsjobben etter dansken Michael T. Flagstad.

— Den største utfordringen for meg har vært å få ulike fartøy og soldater med ulik kultur, til å fungere sammen, sier Flagstad, og legger til at det er med et visst vemod han gir stafettpinnen videre til sin norske kollega.

Øvelser og oppdrag

Per Kartvedt vil få ansvaret for mellom 250 og 300 soldater, fordelt på seks minerydderfartøy. Styrken består fast av fartøy fra Norge, Danmark, Nederland, Belgia, Tyskland og England. I tillegg er Polen med i perioder.

— Styrkens misjon er å være en kontinuerlig kapasitet i det nordatlantiske området. Er det behov for oss innen, eller i nærheten av NATOs område, kan vi være på plass innen to døgn. Vi skal fungere som en slags ambulanse, som skal være først inn og først ut, forteller Kartvedt.

Allerede i august i fjor fikk bergenseren tilbud om den prestisjetunge oppgaven.

— Siden har jeg hovedsakelig brukt tiden på å forberede meg på denne jobben. Jeg har blant annet seilt en del med skipet, forteller han.

Vil savne Bergen

Kartvedt avsluttet sjøkrigsskolen i 1982. Siden den tid har han hovedsakelig jobbet med minerydding, blant annet som skipssjef for mineryddingsfartøy og skvadronsjef på den norske mineryddingsskvadronen.

Selv om kommandørkapteinen ser frem å kaste loss, innrømmer han at det kan bli tungt å tilbringe et år i fremmede farvann.

— Først og fremst kommer jeg til å savne familien. Men jeg vil også savne Bergen. Jeg er født og oppvokst her, og har bodd i byen nesten hele mitt voksne liv. Særlig kommer jeg til å savne atmosfæren i byen og den fantastiske vestlandske skjærgården, sier Kartvedt.

OVERTAR: Fredag overtar Norge kommandoen over NATOs stående minerydderstyrke i nord. Kommandørkaptein Per Kartvedt blir sjef for styrken.<p/>FOTO: HELGE SUNDE