En undersøkelse foretatt av Kommunal Rapport viser at trusler og sjikane er en del av hverdagen til mange lokalpolitikere. 271 ordførere har deltatt i undersøkelsen.

Familier trakassert Flere opplever også at barn og andre familiemedlemmer blir trakassert på grunn av deres politiske engasjement.

Justisminister Knut Storberget (Ap) er overrasket og bekymret over omfanget. Han frykter slike episoder vil gjøre det vanskeligere å rekruttere folk til lokalpolitikken.

– Dette er et høyt tall, som det er all grunn til å ta svært alvorlig. Vi må derfor gjøre det helt klart at dette er uakseptabelt og sette inn nødvendige tiltak for å redusere problemet, sier Storberget.

Alvorlig Psykolog Rolf Gjestad ved Senter for krisepsykiatri i Bergen sier til Kommunal Rapport at han mener anonyme trusler er noe av det verste et menneske kan bli utsatt for. Han har møtt mange som har opplevd å bli truet på livet.

– Det kan på mange måter være lettere å takle et fysisk angrep. Da er trusselen konkret, og dermed lettere å forholde seg til, sier han.

Etter drapet på utenriksminister Anna Lindh i Sverige har flere svenske kommuner gjennomført kurs for politikere i å håndtere trusler og truende personer. Storberget sier at tilsvarende sikkerhetskurs vil bli vurdert i norske kommuner.

Tar forholdsregler Kommunestyremedlem Jan Selin i Stjørdal er en av flere som i Kommunal Rapport forteller sin historie om å bli truet. To år etter at han mottok det anonyme trusselbrevet tar han fortsatt sine forholdsregler når han beveger seg rundt i bygda. Den pensjonerte politimannen mener slike trusler ikke blir tatt alvorlig nok.

– Vi har et altfor naivt forhold til dette i Norge. Som politimann er jeg opplært til at man aldri skal ta lett på trusler, sier han. (©NTB)