Skiskytteresset Liv Grete Skjelbreid Poirée har gjort det, kalt datteren sin Emma, og hun er så langt fra alene. I 2003 klatret Emma til nye høyder og inntok en suveren førsteplass på listen over de mest populære jentenavnene.

Emma oppnår den høyeste populariteten et jentenavn har hatt i Norge på over 30 år. Totalt fikk 2,5 prosent av jentebarna født i 2003 navnet Emma. Men populariteten er stigende. Siden mai i fjor har tre av 100 jenter fått dette navnet.

Nordisk trend

Nordmenn er slett ikke alene om å la seg begeistre av Emma. I Danmark er navnet nr. én på den siste statistikken, i Finland nr. to. Over kjølen har svenskene sendt Emma inn på navnetoppen de siste 15 årene.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) viser tallene fra fjoråret at korte jentenavn som slutter på «a» er i vinden. Etter Emma er Frida, Helene og Linnea de navnene som har størst fremgang. Sara, Thea og Tuva var mektig populære året før, men de har dabbet litt av. Ida har kjempet i topp tre helt siden 1985.

Kometen Tobias

Ingen andre navn ble gitt til så mange guttebarn i 2003 som Mathias. Han (navnet) kom som en kule inn på topp ti i 1999, entret topp tre i 2002. I fjor klatret Mathias til topps. Men blant guttene er det langt større spredning.

Kun syv guttebarn skiller de tre mest populære navnene. På tredjeplass ligger Andreas, bak årets komet — nemlig Tobias. Markus har hatt topplassen i fire år. Nå er Markus detronisert og sendt ned til syvendeplass. Guttenavnene med størst fremgang det siste året er etter Tobias, Elias, Oliver, Emil, Odin, Vetle, David, Jonathan, Noah og Mikkel.

Blant de mest stabile navene på guttesiden finner vi Kristian/Christian på femteplass med 30-årsjubileum på ti på topp.

EMMA: Gro Eikeland passer Liv Grete Skjelbreid Poirees sin datter og reiser Europa rundt. Barnet som ble født i fjor heter Emma.
TOR HØVIK
EMMA: Emma Kristin kom til verden to timer etter Maud Angelica. Silje Kristin Jensen og Svein Morten Våge kunne ikke fått en vakrare prinsesse, de heller.
FOTO: MARITA AAREKOL