Produksjonen av en literflaske i plast til engangsbruk fører nemlig til et utslipp på 0,13 kilo CO2. Det er mer enn produksjonen av mineralvannet inni.

Ølbokser og drikkekartonger har omtrent det halve utslippet av plastflasker. Dersom flaskene gjenbrukes, går utslippstallene ned, men ikke dramatisk.

Grønn hverdags klimaguide skal etter hvert utvides til å gjelde de fleste varer norske forbrukere har valget mellom. Tanken er at andre nettsider kan installere klimaguiden, slik at kundene kan sjekke klimautslipp før de handler.

Foreløpig er områdene mat, drikke, møbler, byggevarer og energi best dekket av guiden. Visste du for eksempel at en madrass står for hele 277 kilo CO2 per kvadratmeter? Det er mer enn dobbelt så mye som en hvilestol.

Norsk vannkraft er blant de aller mest klimavennlige energiformene, med bare 4,4 kilo CO2 per 1000 kWh. Til sammenligning har kullkraft et utslipp på 600 kilo. Men aller mest klimavennlig er atomkraft, uten at miljøorganisasjonene anbefaler det av den grunn.

Og helt til slutt: Avisen du leser i nå, har trolig bidratt til rundt 0,2 kilo CO2. Det tilsvarer litt over én kilometer bilkjøring.