De tre aktuelle regjeringspartiene er for øyeblikket mest opptatt av de politiske skjærene mulige forhandlinger kan havarere på. Men med utsikter til regjeringsskifte starter automatisk en diskusjon om navn.

Skulle det bli en regjering av Høyre og KrF, er to poster umiddelbart besatt. Blir Kjell Magne Bondevik statsminister, så blir Jan Petersen utenriksminister, eventuelt kan fordelingen bli omvendt.

Den aller viktigste taburetten for Høyre er nok finansministerposten der Per-Kristian Foss er den eneste reelle kandidaten.

Nærings— og undervisningspolitikk er også områder Høyre har et svært sterkt ønske om å styre. Tidligere Unge Høyre-leder Kai Henriksen, direktør i Storebrand Bank, er blant dem som nevnes som mulig næringsminister. Det samme er Kristin Clemet, nestkommanderende i NHO, selv om hun ikke regnes å være en av dem som står den nåværende ledelsen i Høyre nærmest.

Tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five sa nylig opp sin direktørstilling hos Kjell Inge Røkke, og med sin regjeringserfaring kan hun fort bli ønsket tilbake.

Andre aktuelle ministeremner utenfor den harde Høyre-kjerne er Toril Fiskerstrand, siviløkonom fra Ålesund. Hun har vært nestleder i Europabevegelsen og ledet partiets fiskeripolitiske utvalg. Som fiskeriminister kan også Svein Ludvigsen, mangeårig stortingsrepresentant fra Nord-Norge, være høyaktuell.

Den aktive Høyre-politikeren fra begynnelsen av 90-tallet, Thorild Widvey fra Karmøy, kan gjøre comeback. Det samme kan den populære eks-ordfører Marvin Wiseth fra Trondheim. Fra Hordaland regnes både Erna Solberg og Oddvard Nilsen som to av de mest aktuelle til en plass i regjeringen. Men Nilsen er også en av favorittene til å lede Høyres stortingsgruppe. Kristin Krohn Devold, Jan Tore Sanner og Børge Brende er blant andre superaktuelle ministerkandidater med lang fartstid i Stortinget.

Foruten Bondevik regnes partileder Valgerd Svarstad Haugland og tidligere helseminister Dagfinn Høybråten som selvskrevne til ministerpost.

Nestleder og tidligere statssekretær Odd Arne With er også en favoritt. Det samme er tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson. Men hun kan ha gjort seg selv uaktuell ved ikke å stille som kandidat til Stortinget.

Laila Dåvøy fra Askøy rakk knapt å komme i gang som arbeids- og administrasjonsminister før sentrumsregjeringen måtte gå. Kanskje får hun en ny mulighet.

Helsebyråd Kristin Ravnanger var statssekretær i sentrumsregjeringen og kan på ny bli kallet til rikspolitikken.

Tilbakegangen for KrF gjorde at partiet mistet mandat både i Finnmark og Oppland. Begge de to toppkandidatene regnes som kommende stjerner i partiet. Rigmor Kofot Larsen fra Oppland og Randi Karlstrøm fra Finnmark beskrives som dyktige og spennende politikere. Sistnevnte arbeidet aktivt i Nei til EU og har bred erfaring fra arbeid i Norges Bondelag.

I Stortinget har partiet dessuten erfarne politikere som Einar Steensnæs, Odd Holten og Jon Lilletun.

Skulle Venstre gå inn i en regjering, er Odd Einar Dørum nesten selvskreven som justisminister.

ELLE MELLE: Her sitter statsministeren og utenriksministeren i en ny borgerlig regjering. Men hvem av dem som blir hva, har ikke Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen avgjort ennå.
ARKIVFOTO: SCANPIX