Det skriver det amerikanske tidsskriftet Newsweek, som viser til en kilde som deltok på møtet der forslaget om å sende soldater fra elitestyrken Navy Seal til Oslo ble fremsatt.

Newsweek forteller i en lengre artikkel hvordan mulla Krekar var gjenstand for «en serie intense samtaler» i Washington i 2003.

På møtene ble det diskutert om man skulle gjennomføre en «ekstraordinær utførelse» av Krekar, det vil si bortføre ham fra Norge og frakte ham til et hemmelig fengsel i et annet land.

— Raskt avvist

Det var på et av disse møtene en Pentagon-tjenestemann foreslo å sende elitesoldater til Oslo.

— Planen ble raskt avvist av frykt for at norsk politi skulle begynne å skyte mot de invaderende soldatene, sier en tidligere amerikansk etterretningsoffiser som deltok på møtet til Newsweek.

Kilden benekter på det sterkeste at det forelå noen CIA-plan om å bortføre Krekar mot norske myndigheters viten og vilje.

CIA bistod

CIA-agenter reiste i stedet i Norge for å bistå norske myndigheter i å reise straffesak mot Krekar, basert på vitneutsagn fra en irakisk selvmordsaksjonist som hevdet å ha mottatt ordrer fra Krekar om å angripe amerikanske soldater, sier den tidligere etterretningsoffiseren til Newsweek.

To av agentene kom rett fra Milano der de hadde bortført en muslimsk leder på åpen gate. Dette ble de senere etterlyst gjennom Interpol for.

Amerikanerne fløy også norske etterforskere til Irak for å avhøre selvmordsaksjonisten, men saken falt senere fra hverandre da Krekars advokat fikk vedkommende til å trekke anklagene mot Krekar og hevde at de var fremsatt under tortur, skriver Newsweek.

Ble tipset

— Vi visste at det var en fare for kidnapping i 2003, men at det var vurdert noe tilnærmet en militær aksjon er nytt for meg, sier Krekars advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

Meling fikk selv tips om at CIA planla en aksjon mot Krekar, og mener fortsatt at det er en reell fare for at han kan bli kidnappet.

Verken daværende kommunalminister Erna Solberg (H) eller utenriksminister Jan Petersen (H) er kjent med forslaget om å hente Krekar med militærmakt.

— I så fall ville de laget en voldsom konflikt med norske myndigheter for å ha gjort noe slikt på norsk jord. Men de kan sikkert ha planlagt det og tenkt det, sier Solberg til Dagbladet.

– Dette vet vi ingenting om, så det er ingenting å kommentere. Det viktigste er at det ikke skjedde, sier Petersen.

Pentagon-tjenestemenn ville sende elitesoldater til Oslo for å hente mulla Krekar, men skrinla planen av frykt for at de skulle havne i skuddveksling med norsk politi, skriver Newsweek.